Ingezonden

GERAARDSBERGEN – Raborenner Lars Boom heeft zondag de achtste editie van de Eneco Tour gewonnen. 

In de zevende en laatste etappe over 214,5 kilometer van Maldegem naar Geraardsbergen eindigde de 26-jarige Brabander als tweede achter de Italiaanse ritwinnaar Alessandro Ballan.

Hij bleef de Canadese klassementsleider Svein Tuft echter ruim voor. Daarmee maakte hij zijn achterstand van vier seconden op Tuft goed en stelde de eindoverwinning veilig.

De beslissing in de wedstrijd viel op de laatste beklimming van de beruchte Muur van Geraardsbergen.

Op vijf kilometer van de meet demarreerde Boom en achterhaalde hij de eerder weggesprongen Ballan. ”Alessandro ging op de Muur en ik daarna ook. Op de top wachtte hij op me.”

Het tweetal reed vervolgens kop over kop door, waardoor de achtervolgende groep met concurrenten niet meer bij Boom en Ballan kon komen.

Vol lof

De Brabander gaf aan dat hij al vrij snel goede moed had de overwinning te behalen. ”Bij de eerste keer dat we de Muur beklommen moest Tuft al een beetje lossen. Daarna reed hij op tien kilometer van de finish ook nog lek, waarna hij terug moest komen”, verklaarde hij zijn vertrouwen.

Tuft behield zijn leiderstrui uiteindelijk niet en moest mede door een tijdstraf toezien hoe hij zevende werd in het klassement op precies één minuut.

Boom was vol lof over de teamtactiek van de Rabobank en de samenwerking binnen de ploeg. ”We hebben de boel vandaag goed kort kunnen houden. Mede doordat we samen met de jongens van GreenEdge voorop reden”, verklapte de winnaar na afloop de samenwerking met de Australische formatie.

”We hebben de hele week hard gewerkt. Ik ben heel blij met deze overwinning. Het is een van mijn mooisten op de weg.”

Terpstra

Niki Terpstra van Omega Pharma-QuickStep eindigde als derde in het algemeen klassement, op 49 seconden van Boom.

Tussen de beide Nederlanders in eindigde de Franse teamgenoot van Terpstra, Sylvain Chavanel, als tweede op 26 seconden.

De rittenkoers door Nederland en België begon 6 augustus in Waalwijk en eindigde zes dagen later en 1140,6 kilometer verder in Geraardsbergen.


Door: ANP

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2882762/boom-winnaar-eneco-tour.html