Ingezonden

HOOFDDORP – De Ronde van Spanje gaat in 2015 van start in Nederland. Dat heeft Jos Vaessen, die de lobby voerde om de Vuelta binnen te halen, woensdag aan NUsport laten weten. Als startplaats is Emmen aangewezen.

“Ik heb de afgelopen twee dagen met de directie van de Vuelta a España overlegd”, aldus Vaessen. “We waren natuurlijk al langer bezig, maar nu is het officieel.”

Ook in 2009 ging de Vuelta van start in Nederland, destijds begon de ronde in Assen. “Maar de ronde blijft nu een dag langer”, aldus Vaessen. “In 2009 waren er vier koersdagen in Nederland, in 2015 zullen het er vijf zijn.”

“Het was een probleem dat al zo vroeg in de ronde een rustdag moest worden ingepland. Nu zal de start op zaterdag zijn en de eerste rustdag op donderdag. Op woensdagavond vliegen ‘de jongens’ van Eindhoven naar Spanje.”

Ploegentijdrit

De Vuelta zal vrijwel het hele land doorkruisen. Na de start in Drenthe doet de ronde volgens Vaessen sowieso ook Friesland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant aan.

“Maar de start is ieder geval in Emmen. In 2009 werd daar al een finish georganiseerd en toen gaven ze meteen aan ook de start te willen. De ronde begint in het voetbalstadion met een ploegentijdrit over 31 kilometer.”

“De finish van de openingsetappe is vervolgens ook voor het stadion, zodat het publiek in en uit kan lopen.”


Door: NUsport/Anne Joldersma

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2889945/emmen-startplaats-vuelta-2015.html