Ingezonden

HOOFDDORP – Philippe Gilbert heeft zondag de negende rit in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. 

De Belgische renner van BMC, die elf maanden geleden voor het laatst had gewonnen, rekende in de sprint af met klassementsaanvoerder Joaquim Rodriguez.

Het tweetal was in de slotfase in de straten van Barcelona weggereden uit het peloton. Paolo Tiralongo strandde op acht seconden. Het peloton, met onder anderen Bauke Mollema en Robert Gesink, gaf twaalf seconden toe.

Gesink is de beste Nederlander in het klassement op de vijfde plaats. Ook Laurens ten Dam (negende) en Bauke Mollema (tiende) staan in de top tien.

Leider Rodriguez heeft een voorsprong van 53 seconden op Froome. Alberto Contador staat op precies een minuut derde.

Nederlanders in de aanval

Al na één kilometer ontstond de kopgroep die het beeld van de dag zou bepalen. De Nederlanders Bert-Jan Lindeman en Martijn Maaskant kregen vooraan gezelschap van de Spanjaard Javier Chacon en de Fransman Mickaël Buffaz.

Toen de avonturiers een voorsprong van 5.20 minuten bij elkaar hadden gefietst, verhoogde het peloton het tempo. Al in een vrij vroeg stadium werden de leiders ingelopen, waarna de Spanjaard Jesus Rosendo zonder succes probeerde een gaatje te slaan.

Op de lastige beklimming van de Alto de Montjuic viel eerst Contador en later Rodriguez aan. De klassementsaanvoerder kreeg Philippe Gilbert met zich mee. Doordat de twee goed samenwerkten, bleven ze het peloton voor. De Belg had in de sprint geen kind aan Rodriguez.

Het peloton kan maandag genieten van een rustdag. Dinsdag volgt er een vrij vlakke etappe, waarna Rodriguez woensdag zijn leiderstrui moet zien te verdedigen in een heuvelachtige tijdrit.


Door: NUsport

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2893375/etappezege-gilbert-rodriguez-loopt.html