De fietsen van de renners in de Tour de France worden alsmaar moderner en aerodynamischer. Ook in de kleding die de renners dragen valt nog veel vooruitgang te boeken. Met name in de tijdrit is de aerodynamica van de snelpakken bijzonder interessant en sinds kort onderwerp van onderzoek aan de TU Delft. Wouter Terra is daar bezig aan een promotie-onderzoek naar de luchtweerstand in de sport. In dat kader onderzocht hij bij Team Giant-Alpecin de aerodynimische eigenschappen van hun tijdritkleding.

Er wordt al lang geëxperimenteerd met elementen in en op sportkleding om de luchtweerstand te verlagen. Bekend zijn de zig-zagstrips die schaatsers eind jaren ’90 op hun pakken plakten. Tegenwoordig zijn die strips niet meer toegestaan. Terra: “Om toch de luchtweerstand laag te ouden worden er, in plaats van de strips, stoffen met verschillende ruwheid gebruikt in de kleding van schaatsers. Dit wordt ook gedaan in het wielrennen.”

“Met name in een

Dit artikel is afkomstig van fiets, Lees verder op: http://www.fiets.nl/2015/07/18/geribbeld-tijdritpak-sneller-dan-glad-tenue/