Ingezonden

HOOFDDORP – Na de eerste week van de Vuelta staat Rabobank met drie renners in de top tien van het klassement. Een ongekende luxe in een grote ronde.

Door Charlie Bootsman

“Dat is volgens mij nog nooit voorgekomen in het bestaan van de ploeg, zeker niet met drie Nederlanders”, laat ploegleider Adri van Houwelingen vanuit Spanje weten aan NUsport.

Robert Gesink bezet de vijfde plaats, Laurens ten Dam staat negende en Bauke Mollema maakt ook nog deel uit van de beste tien.

“Het is prettig om de rustdag zo door te brengen, zeker Laurens had ik niet op deze positie verwacht. Maar we moeten voorzichtig zijn en niet te vroeg juichen. Over twee weken kunnen we pas naar huis.”

Profiteren

De Raboploeg kwam naar de Vuelta voor een ritzege. Die doelstelling is door de goede posities in het klassement inmiddels wat minder belangrijk.

“Dat is een beetje naar de achtergrond verschoven. Natuurlijk zou het mooi zijn, maar renners in de top tien van het klassement kun je niet aan hun lot overlaten. Lars Boom en Matti Breschel, oorspronkelijk kandidaten voor ritwinst, moeten hen toch een beetje gaan helpen.”

Joaquim Rodriguez, Chris Froome, Alberto Contador en Alejandro Valverde, lijken onaantastbaar als beste vier renners in koers. Gesink komt daar kort achter.

“Zij steken er bovenuit op de lastige aankomsten. Ik sluit niet uit dat onze renners nog dicht in hun buurt kunnen komen. Qua niveau moeten ze dat kunnen. Het is vooral hopen dat de eerste vier zoveel mogelijk met elkaar het gevecht aangaan zodat wij gaan profiteren.”

Randzaken

Van Houwelingen verwacht dat de verschillen na de tijdrit wat groter zullen zijn zodat de verhoudingen in het klassement duidelijk worden. Over de prestaties van Gesink is de ploegleider zeer tevreden.

“Onze renners hebben nog nooit op het podium van een grote ronde gestaan. Dat hebben die anderen wel, twee daarvan waren zelfs al eens winnaar. We mogen dus ook niet te veel verwachten, maar Robert is heel constant. Bij Bauke is het wat wisselend.”

Gesink maakt zijn mislukte Tour de France, waarin hij moest afstappen, enigszins goed. De druk is dan ook minder groot in Spanje. “In de Tour spelen veel meer randzaken, hier gaat het vooral om het sportieve. Maar Robert legt zichzelf hier genoeg druk op hoor. Dat doet hij steeds.”

Niermann

Van Houwelingen heeft op de rustdag met één blessuregeval binnen zijn ploeg te maken. Grischa Niermann wordt behandeld door een ostheopaat. De Duitser, een belangrijke knecht voor de klassementsmannen, heeft last van zijn staartbeen.

“Maar hij denkt zeker niet aan afstappen.” Van Houwelingen geniet ondertussen van het klimgeweld in de zware slotkilometers van elke etappe. “In de Tour konden we op de eerste rustdag eigenlijk al zeggen wie er ging winnen. Nu durf ik mijn geld op niemand te zetten.”


Door: NUsport/Charlie Bootsman

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2894232/rabobank-geniet-van-luxe-in-vuelta.html