Ingezonden

AMSTERDAM – Lars Bak heeft donderdag de twaalfde etappe van de Giro gewonnen. De Deen van Lotto-Belisol kwam na 155 kilometer alleen aan.

Hij was in de slotfase uit een kopgroep ontsnapt en hield elf seconden voorsprong op Sandy Casar (FdJ-Big Mat), die tweede werd. Andrej Amador werd derde.

Martijn Keizer (Vacansoleil) kwam als achtste aan.

Joaquin Rodriguez (Katoesja) blijft in de roze trui voor Ryder Hesjedal (Garmin-Barracuda). Casar is de nieuwe nummer drie van het algemeen klassement.

Negen man zorgden donderdag met een ontsnapping voor het vertier. Onder hen was Keizer, die al voor de vierde keer deze Giro op avontuur ging. Met een maximale voorsprong van 6 minuten en 30 seconden reed Casar lang virtueel in het roze.

Op de laatste klim van de dag ging de Pool Michal Golas (Omega Pharma-Quick Step) in de aanval. Hij kreeg maximaal twintig seconden, maar moest afhaken toen hij werd teruggepakt.

Demarrages

In de laatste kilometers van de klim viel de kopgroep door een spervuur aan demarrages uit elkaar. In de afdaling naar finishplaats Sestri Levante kwamen zeven van de negen oorspronkelijke koplopers echter weer bij elkaar.

Bak sprong uit die groep weg en profiteerde van het feit dat niemand hem wilde gaan halen.

De zes anderen kwamen op elf seconden van Bak over de streep, Keizer gaf 43 seconden toe en Golas 48. Het peloton verloor 3 minuten en 34 seconden, maar dat was voldoende voor Rodriguez om zijn roze leiderstrui veilig te stellen.

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2813215/bak-soleert-zege-in-twaalfde-etappe-giro.html