Ingezonden

MELBOURNE – Grégory Baugé is weer de beste baansprinter ter wereld.

De Fransman, die zijn titel van 2011 moest inleveren wegens overtreding van de dopingregels, versloeg zaterdag bij de WK in Melbourne in de finale van het sprinttoernooi de Brit Jason Kenny.

Dat gebeurde na een jurybeslissing. Baugé won de eerste heat, maar verloor de tweede. De jury vond echter dat Kenny van zijn lijn was afgeweken.

Diens landgenoot en olympisch kampioen Chris Hoy veroverde het brons. Baugé pakte ook al de wereldtitel sprint in 2009 en 2010.

Baugé raakte zijn in Apeldoorn behaalde titel in november kwijt. De 27-jarige sprinter had binnen achttien maanden twee keer zijn verblijfplaats verkeerd opgegeven en één keer een dopingcontrole gemist.

De Franse wielerbond FFC schorste hem met terugwerkende kracht voor een jaar: van 23 december 2010 tot 22 december 2011.

De UCI meldde daarop dat alle in die periode geleverde resultaten werden geannuleerd.

Puntenkoers

De Australiër Cameron Meyer toonde zich de sterkste in de puntenkoers.

Meyer was eerder al in 2009 en 2010 de beste op het onderdeel. Ditmaal liet hij de Brit Ben Swift en de Belg Kenny de Ketele achter zich.

Meyer sloot af met 33 punten, een meer dan Swift. De Ketele, gecoacht door de Nederlander Peter Pieters, haalde dertig punten.

Peter Schep, wereldkampioen puntenkoers in 2006, bleef steken op de veertiende plaats met een punt.

Omnium

Laura Trott hielp Groot-Brittannië aan een gouden medaille op het onderdeel omnium.

Na zes onderdelen sloot ze af met 28 punten. Ze was de beste op de afvalkoers en de 500 meter tijdrit.

Naast haar op het podium belandden de Australische Annette Edmondson (31 punten, zilver) en de Amerikaanse Sarah Hammer (36).

Nederland was niet vertegenwoordigd in Melbourne. Kirsten Wild, al geplaatst voor de Spelen en vorig jaar goed voor brons, liet dit voorjaar het wegseizoen prevaleren.

Meares

Een dag nadat ze op de sprint genoegen moest nemen met de bronzen medaille pakte Anna Meares het goud op het onderdeel keirin.

De Australische won de finale met overmacht voor de Russische Ekaterina Gnidenko en de Duitse Kristina Vogel. Willy Kanis strandde al in de eerste ronde.

Hepburn

Michael Hepburn won de individuele achtervolging. In een volledig Australische finale versloeg hij landgenoot Jack Bobridge: 4.15,839 om 4.16,313.

Westley Gough voorkwam een volledig Australisch podium. De Nieuw-Zeelander hield in de strijd om het brons Rohan Dennis achter zich: 4.16,945 tegen 4.18,594.

Levi Heimans werd twaalfde in de kwalificaties: 4.26,569. Tim Veldt (4.35,977) eindigde als twintigste.

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2782325/bauge-wereldkampioen-sprint-meyer-beste-in-puntenkoers.html