Ingezonden

AMSTERDAM – Tom Boonen heeft voor het tweede jaar op rij de Belgische semiklassieker Gent-Wevelgem op zijn naam geschreven. De 31-jarige Belg van Omega Pharma-QuickStep was de snelste in de sprint van een grote groep.

Boonen klopte Peter Sagan en Rabobank-renner Matti Breschel. Oscar Freire moest genoegen nemen met de vierde plaats.

De sprint werd ontsierd door een valpartij, waarbij onder anderen José Rojas en Greg Van Avermaet waren betrokken.

Vrijdag toonde Boonen zich al de sterkste in de E3 Prijs, evenals Gent-Wevelgem een belangrijke koers in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen. Het is voor het eerst sinds 2004 (toen ook Boonen) dat iemand de ‘dubbel’ E3 Prijs-Gent-Wevelgem realiseert.

Omega Pharma-QuickStep had woensdag met Niki Terpstra al succes in Dwars door Vlaanderen.

Kopgroep

De koers werd lang gekleurd door een kopgroep van negen man, onder wie drie Belgen.

Yuriy Krivtsov, Julien Fouchard, Ion Izagirre Insausti, Vladimir Isatsjev, Anders Lund, Stijn Neirynck, Koen Barbé, Kevin Van Melsen en Thomas Bertolini fietsten naar een maximale voorsprong van om en nabij de acht minuten.

De reeks heuvels zorgde ervoor dat het kaf van het koren werd gescheiden in het peloton en in de kopgroep; vooraan hielden Lund en Insausti het langst stand, uit de grote groep verdwenen Mark Cavendish en André Greipel.

De koplopers werden op vijftien kilometer van de aankomst gegrepen door het gedecimeerde peloton. Katoesja bracht Freire in een zetel naar de finish, maar op Boonen stond geen maat.

Ronde van Vlaanderen

Over precies een week wordt de Ronde van Vlaanderen verreden. De koers kent een ander parcours dan in de voorgaande edities. Zo ligt de aankomst niet in Meerbeke, maar in Oudenaarde en laat het peloton de befaamde Muur van Geraardsbergen links liggen.

De Oude Kwaremont en de Paterberg zullen volgende week zondag driemaal beklommen worden, de Paterberg voor het laatst op twaalf kilometer van de finish.

”Het ziet er goed uit, al voelde ik me vandaag minder dan vrijdag. Ik heb nu nog een week, maar moet natuurlijk niet gaan zweven”, aldus Boonen na zijn overwinning. “Ik heb twee mooie zeges binnen en kan nu relaxed naar de twee grote wedstrijden toeleven.”

Freire werd vrijdag in de E3 Prijs nog verslagen omdat hij zich had vergist in de afstand tot de streep. ”Ditmaal ben ik geklopt omdat Boonen gewoon beter was. Ik begon de sprint, maar het was te ver.”

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2772111/boonen-sterkste-in-gent-wevelgem.html