Ingezonden

Boonen wint hectische Ronde van Vlaanderen

AMSTERDAM – Tom Boonen heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De 31-jarige Belg van Omega Pharma-QuickStep was in een hectische koers van 257 kilometer de snelste van een groepje van drie.

De Italiaan Filippo Pozzato legde beslag op de tweede plaats, voor zijn landgenoot Alessandro Ballan. Op 38 seconden passeerde de Belg Greg Van Avermaet als vierde de meet in Oudenaarde. Niki Terpstra eindigde als zesde.

De klassieker, die dit jaar over een vernieuwd parcours ging, werd overschaduwd door valpartijen van Fabian Cancellara en Sebastian Langeveld. Beide renners moesten de strijd staken voordat de finale aanving.

Met zijn derde eindzege evenaart Boonen het record van Eric Leman, Achiel Buysse, Johan Museeuw en Fiorenzo Magni. Eerder dit voorjaar won de Belg al de E3 Prijs en Gent-Wevelgem en eindigde hij als tweede in de Omloop Het Nieuwsblad.

Zestien hellingen

Even na 10.00 uur vertrokken 199 renners uit Brugge voor de wedstrijd over zestien hellingen en zeven kasseistroken.

De aanloopfase naar deze hindernissen kenmerkte zich traditiegetrouw door een hoog tempo (in het eerste uur 48,7 kilometer werd afgelegd) en veel ontsnappingspogingen.

Er ontstond na een half uur koers een kopgroep van vijftien renners, onder wie de Nederlanders Tom Veelers en Maarten Tjallingii en de sprinter Tyler Farrar.

De avonturiers begonnen aan de eerste helling, de Taaienberg, met een voorsprong van zo’n vijf minuten op het peloton. Vooral door het werk van Omega Pharma-QuickStep was dit verschil bij de eerste passage over de Oude Kwaremont nog maar een kleine twee minuten.

Opgaves

De toppers keken in deze fase nog de kat uit de boom; niemand durfde in een vroeg stadium zijn kaarten op tafel te leggen. Een van die toppers, Cancellara, gaf op zestig kilometer van de meet op na een valpartij. Ook voor Langeveld eindigde de Ronde, hij kwam in aanraking met een toeschouwer.

Ondertussen waren de vluchters ingerekend door het uitgedunde peloton, waarin onder anderen Philippe Gilbert zich actief toonde.

Nadat een groepje met Terpstra, Boonen, Peter Sagan en Sylvain Chavanel was ingelopen, begon een redelijk grote groep aan de laatste beklimming van de Oude Kwaremont.

Beslissing

Ballan sprong weg op deze heuvel en kreeg even later Boonen en Pozzato met zich mee. Het drietal werkte goed samen, ook na de Paterberg, het laatste obstakel, zodat niemand vanuit de achtergrond meer kon terugkomen.

In de sprint ging Boonen als eerste aan. Pozzato kwam nog even dichtbij, maar wist de Belg niet te passeren.

ZIE OOK


Breschel: ‘Niet super, wel genoten’

Terpstra: ‘Dit was onze dag’

Boonen: ‘Voelde me niet super’

Langeveld en Cancellara breken sleutelbeen bij val

Arndt wint Ronde van Vlaanderen voor vrouwen

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2777531/boonen-wint-hectische-ronde-van-vlaanderen.html