Ingezonden

AMSTERDAM – Met 28 hellingen is de Brabantse Pijl van woensdag een ideale opwarmer voor de trilogie Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. NUsport blikt vooruit op de eerste klim(semi-)klassieker van 2012.

Door Michel Abbink

Parcours:
De Hagaard, de Hertstraat, de IJskelderlaan en het Schavei zijn de belangrijkste beklimmingen in de Brabantse Pijl.

Deze heuvels liggen allemaal op de plaatselijke ronde van 12,8 kilometer, waaraan het peloton na 143 kilometer begint.

Het peloton rijdt vijf omlopen in de finale en zal na een pittige koers finishen in Overijse.

Alle ogen gericht op:
BMC verwierf in de winterstop door de vele versterkingen de bijnaam ‘FC Barcelona van het wielrennen’, maar gezien de prestaties moet Barcelona in deze worden vervangen door ‘Real Zaragoza’ of willekeurig welke degradatiekandidaat.

Philippe Gilbert, de meest prominente aanwinst, staat symbool voor de tegenvallende seizoensstart van BMC. Een vijftiende plaats in een rit van de Ronde van Haut-Var is zijn beste resultaat sinds de jaarwisseling.

In de Brabantse Pijl zal Gilbert van een goed niveau moeten zijn om weer een hoofdrol te spelen in ‘zijn’ klassiekers Amstel Gold Race (15 april) en Luik-Bastenaken-Luik (22 april).

De afwezige:
Björn Leukemans bezorgde Vacansoleil-DCM vorig jaar een fraaie tweede plaats in de semiklassieker. Door een in de Ronde van Vlaanderen opgelopen knieblessure moet de 34-jarige Belg dit keer passen voor de heuvelklassiekers.

Nederlanders:
Rabobank staat met Lars Boom, Stef Clement, Jos van Emden en Laurens ten Dam aan het vertrek. Bij Vacansoleil-DCM tekenen Johnny Hoogerland, Martijn Keizer, Pim Ligthart en Rob Ruijgh het startformulier en Argos-Shimano heeft alleen buitenlanders opgesteld.

Garmin daarentegen stuurt Thomas Dekker, Michel Kreder en Martijn Maaskant naar startplaats Leuven en dan zijn er nog Joost Posthuma (RadioShack-Nissan-Trek), Brian Bulgac (Lotto-Belisol), Stefan van Dijk (Accent.jobs-Willems Veranda’s), Boy van Poppel, Marc de Maar (beiden UnitedHealthcare) en Reinier Honig (Landbouwkrediet) die op de deelnemerslijst staan.

Laatste Nederlandse winnaar:
Aan de vooravond van zijn debuut in de Ronde van Vlaanderen in 2003 plaatste Michael Boogerd voor de tweede keer de Brabantse Pijl op zijn palmares.

Op een goede kilometer van de finish sprong de Rabobank-coureur weg uit een groepje met daarin zijn ploeggenoot Oscar Freire, Luca Paolini en Dave Bruylandts. In ‘Vlaanderens Mooiste’ eindigde Boogerd een week later verdienstelijk als negende.

Meest bijzondere editie sinds 2000:
Oscar Freire voelde zich als een vis in het water op de Bruineput en Alsemberg, hellingen die jarenlang ervoor zorgden dat het kaf van het koren werd gescheiden in de Brabantse Pijl.

In 2005 probeerde de Spanjaard het op een verrassende manier: door solo weg te rijden uit een elitegroep.

Freire werd achtergehaald door Marc Lotz en Axel Merckx, maar de Nederlander en de Belg hadden in de sprint geen schijn van kans tegen de renner van Rabobank. Ook in 2006 en 2007 maakte de drievoudige wereldkampioen het zegegebaar in de Brabantse Pijl.

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2783967/brabantse-pijl-opwarmer-trilogie.html