Ingezonden

CERVERE – Mark Cavendish heeft vrijdag de dertiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Britse wereldkampioen was na een korte rit over 121 kilometer van Savona naar Cervere de snelste in de massasprint.

De renner van Team Sky bleef de Noor Alexander Kristoff en de Australiër Mark Renshaw (Rabobank) voor.

De Spanjaard Joaquim Rodriguez behield de roze leiderstrui.

De Nederlandse avonturier Martijn Keizer (Vacansoleil) toonde opnieuw zijn strijdlust.

Hij demarreerde al vlak na de start en kreeg de Italiaan Francesco Failli, die zich in deze Giro ook graag laat zien, mee. Het duo pakte in een oogwenk meer dan drie minuten.

Keizer hield de camera van de voorste motor gedurende bijna honderd kilometer op zich gericht. Toen de knechten van de sprinters aan het werk gingen, slonk de voorsprong die maximaal 5.15 bedroeg snel.

Stef Clement bracht 21 kilometer voor het einde de aansluiting tot stand namens Theo Bos en Renshaw. De vluchtpogingen die in de slotfase nog werden ondernomen, hadden uiteraard ook geen kans van slagen.

Cadeau

Cavendish kreeg zijn derde ritzege in deze editie bijna cadeau.

Zijn Australische uitdager Matthew Goss (GreenEdge) maakte, door van de rechte lijn af te wijken ruim baan voor de 26-jarige Brit.

Die explodeerde meteen en schoot binnendoor naar de eindstreep. De overige rappe coureurs finishten op meer dan een lengte.

Goss werd uiteindelijk zesde en zag Cavendish ook uitlopen in het puntenklassement om de rode trui.

”Het heeft me een week gekost om helemaal te herstellen van die val, maar ik voelde me van dag tot dag beter worden”, zo verklaarde de winnaar zijn machtsvertoon.

Zaterdag trekt de Giro-karavaan vanuit Cherasco voor het eerst serieus de bergen in om na 206 kilometer in Cervinia te finishen op meer dan tweeduizend meter hoogte.

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2813919/cavendish-grijpt-derde-zege-in-giro.html