Ingezonden

HOOFDDORP – Voor aanvang van de Ronde van Italië was er bij Vacansoleil al de hoop dat Thomas De Gendt zich zou ontwikkelen tot een serieuse klassementsrenner en de Belg maakt dat in de derde week van de Giro ook waar.

De Vlaamse renner eindigde woensdag als negende in de zware rit door de Dolomieten en vindt nu zijn naam in het algemeen klassement op diezelfde plaats terug. Hij heeft 4.38 minuten achterstand op leider Joaquim Rodriguez.

De Gendt had echter geen topdag tijdens de rit van Falzes naar Cortina d’Ampezzo: “Ik was niet echt goed vandaag”, vertelde hij op de site van zijn ploeg.

“Ik heb me op de Passo Giau [de laatste klim, red.] bij de voorsten laten lossen en ben in eigen tempo naar boven gereden. Ik ken die klim van mijn trainingen. Het was een goede beslissing. Als ik dertigste had gestaan, had ik een mooi groepje opgezocht.”

Niet overmatig ingespannen

De 25-jarige coureur had tijdens de etappe ook nog twee keer van fiets gewisseld. “Maar de leiders had ik sowieso niet kunnen volgen. Misschien een paar kilometer, maar dan zou ik ontploft zijn geweest.”

“Op het einde heb ik Nieve en Gadret teruggepakt om mijn plaats in het klassement te verdedigen. Richting de finish ben ik het tempo in de groep blijven bepalen om te voorkomen dat er gedemarreerd werd. Ik heb me daarvoor niet overmatig ingespannen.”

Ploegleider Jean-Paul van Poppel was in zijn nopjes met de prestaties van zijn pupil. “Ik kan zeggen dat hij me positief verrast. Nu moeten we stilaan rekening gaan houden met een toptienklassering. Zeker gezien zijn sterke tijdrit.”

“Er komen nog twee superzware ritten, maar gezien zijn gemoed heb ik er vertrouwen in dat Thomas die goed doorstaat.”

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2817954/gendt-stoomt-top-tien-binnen.html