Ingezonden

HOOFDDORP – Luke Durbridge is de eerste leider in het Criterium du Dauphiné, een van de belangrijkste wedstrijden in de aanloop naar de Tour de France.

De pas 21-jarige Australiër van Orica-GreenEdge won zondag de tijdrit van 5,7 kilometer in Grenoble.

Titelverdediger Bradley Wiggins finishte op slechts één seconde als tweede. Nummer drie Andrej Grivko gaf twee seconden toe. Rabo-renner Carlos Barredo legde beslag op de vierde plaats, nog voor wereldkampioen tijdrijden Tony Martin.

Tourwinnaar Cadel Evans moest genoegen nemen met de negende positie, op zes seconden van Durbridge. Met een twaalfde plek mocht Lieuwe Westra zich de beste Nederlander noemen.

Durbridge kroonde zich eerder dit jaar al tot Australisch kampioen tijdrijden. Ook won hij het Circuit de la Sarthe dankzij een sterk optreden in de chronorace.

Verbazing

”Ik had dit niet verwacht, mijn doel was een plaats bij de eerste vijf”, vertelde Durbridge, die vorig jaar in Kopenhagen de wereldtitel tijdrijden voor beloften veroverde.

Ook won hij dat jaar twee ritten in Olympia’s Tour. Net als meer favorieten had Durbridge ervoor gekozen vroeg te starten. ”We hadden gezien dat het in de middag ging regenen.”

Maandag wordt de eerste rit in lijn verreden tussen Seyssins en Saint-Vallier.

Het Criterium du Dauphiné duurt tot en met zondag.

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2825945/durbridge-snelste-in-proloog-dauphine.html