Ingezonden

PAU – De internationale wielrenunie (UCI) heeft dinsdagavond bekendgemaakt dat Frank Schleck positief is bevonden bij een dopingcontrole tijdens de Tour de France.

Schleck heeft de Ronde van Frankrijk per direct verlaten.

De UCI had even daarvoor bekendgemaakt dat in de urine van de Luxemburgse profrenner van RadioShack, geleid door de Belg Johan Bruyneel, sporen waren gevonden van een diureticum, een plaspil.

De test had plaats op 14 juli, de Franse feestdag toen het peloton finishte in Le Cap d’Agde. De 32-jarige Schleck eindigde vorig jaar als derde in de Tour maar staat nu twaalfde, op bijna tien minuten van geletruidrager Bradley Wiggins.

Contador

Frank Schleck is de broer van Andy Schleck, die de tourzege van 2010 op zijn naam kreeg nadat de aanvankelijke nummer een, de Spanjaard Alberto Contador wegens een dopingvergrijp gediskwalificeerd werd.

Volgens de UCI heeft de analyse in het dopinglab van Châtenay-Malabry uitgewezen dat Schleck het verboden vochtafdrijvende middel xipamide heeft geslikt.

Dat medicijn kan helpen een hoge bloeddruk te bestrijden en gewicht te verliezen, maar volgens de dopingvorsers ook om het gebruik van bijvoorbeeld spierversterkende hormonen of een bloedtransfusie te maskeren.

Straf

Hoewel het dopingreglement van de UCI gezien de aard van het middel niet automatisch een voorlopige schorsing voorschrijft, vroeg de bond RadioShack niettemin de ”noodzakelijke maatregelen te nemen om de Ronde van Frankrijk op een waardige manier door te laten gaan”.

De straf voor het gebruik van plaspillen varieert van een berisping tot twee jaar uitsluiting van competitie.

Schleck heeft vier dagen de tijd voor de contra-expertise, maar besloot als reactie op het vriendelijke verzoek van de UCI zijn hotel onmiddellijk te verlaten en de Tour voor gezien te verklaren. ”Schleck is uit koers”, beaamde woordvoerder Philippe Maertens. 

Lees alles over de Tour op onze special

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2861235/frank-schleck-test-positief.html