Ingezonden

AMSTERDAM – Robert Gesink heeft zaterdag de macht gegrepen in de Ronde van Californië. De Raborenner won de koninginnenrit door de Colombiaan Jhon Atapuma af te troeven. Wilco Kelderman werd zevende. 

Door zijn zege neemt Gesink de leiderstrui over van David Zabriskie (Garmin-Barracuda).

In het algemeen klassement heeft Gesink nu een voorsprong van 46 tellen op Zabriskie.

Diens ploeggenoot Tom Danielson is op 54 tellen van Gesink de nummer drie. Tejay van Garderern (BMC) geeft 1.17 toe en zakt naar de vierde plaats.

De ontsnapping van de dag was dankzij de deelname van Chris Horner een beladen vlucht.

De Amerikaan van RadioShack-Nissan-Trek liet vorig jaar zien prima uit de voeten te kunnen op Mount Baldy, maar had in de tijdrit op donderdag fors tijdverlies geleden.

Ook Marc de Maar zat in de kopgroep en de vijf kregen meer dan vijf minuten voorsprong. Aan de voet van de Glendora Mountain Road, de tweede klim van de dag, viel de kopgroep uiteen.

Horner en Atapuma hadden aan de voet van de slotklim nog anderhalve minuut voorsprong op de favorietengroep. De twee reden samen omhoog totdat Atapuma bij Horner wegdemarreerde.

Gesink

Op vijf kilometer van de meet stak Gesink in de favorietengroep de lont in het kruitvat.

De Varssevelder reed eerst geletruidrager Zabriskie eraf en even later ook Tejay Van Garderen, de nummer twee van het klassement.

In de laatste kilometer haalde Gesink als laatste ook Atapuma bij en de twee gingen samen op de streep af. In de sprint was Gesink vervolgens de Colombiaan de baas.

Zondag staat de laatste etappe van de Ronde van Californië op het programma. Die voert van Beverly Hills naar Los Angeles.

Terug

”Ik ben weer terug”, sprak Gesink tegen Amerikaanse media, verwijzende naar zijn maandenlange afwezigheid nadat hij vorig jaar zijn been had gebroken.

”Ik heb de laatste maanden echt heel hard gewerkt. In het begin betaalde zich dat niet altijd terug en dat is best lastig voor een atleet die altijd wil winnen. Om nu terug te zijn op het hoogste niveau en bergop de sterkste te zijn, dat is ongelooflijk.”

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2814568/gesink-slaat-dubbelslag-in-californie.html