Ingezonden

LUIK – Lieuwe Westra zou deze Tour de France zomaar een goed klassement kunnen rijden. De Fries van Vacansoleil-DCM kende een uitstekend voorseizoen en hoopt een belangrijke rol te spelen in Frankrijk.

Door Charlie Bootsman

“Met de conditie van Parijs-Nice zou een goede klassering best kunnen. Ik heb er in ieder geval alles aan gedaan om me goed voor te bereiden”, zegt de kersverse Nederlands kampioen tijdrijden in gesprek met NUsport.

De 29-jarige Westra werd eerder dit jaar tweede in de Franse rittenkoers achter Bradley Wiggins, één van de topfavorieten voor de Tourzege. “Een goed klassement is nu niet de insteek. Ik moet vooral drie goede tijdritten rijden en dan komt de rest vanzelf.”

Traag op gang

Westra rijdt bij de proloog in Luik trots rond in de kampioenstrui. “Mijn etappezege in Parijs-Nice was heel speciaal, maar dat NK was denk ik toch mooier. Zo’n trui is toch iets tastbaars. Het kan eigenlijk niet beter.”

Van de korte openingsrit tegen de klok in België verwacht Westra overigens weinig. “Het is heel vreemd, maar in de eerste drie kilometer ben ik bij de metingen vaak de langzaamste van de ploeg. Dan lig je al elf seconden achter en dat maak je niet meer goed. Ik kom wat traag op gang.”

Wout Poels is in principe de kopman van Vacansoleil in de Tour, maar Westra en Rob Ruijgh zitten daar dicht in de buurt. “We zullen hem helpen, maar krijgen zelf ook de vrijheid om iets te doen. Johnny Hoogerland gaat natuurlijk ook zeker aanvallen.”

Bergop heeft Westra bewezen goed mee te kunnen. Ook de Dauphiné van begin deze maand was een opsteker. “Daar reed ik met Jerome Coppel en Pierre Rolland naar boven. Dat geeft vertrouwen, al heeft het me wel een paar jaar van mijn leven gekost.”

Opvolging Weening

Westra lijkt de aangewezen man om provinciegenoot Pieter Weening op te volgen als laatste Nederlandse ritwinnaar. De renner van GreenEdge was in 2005 succesvol. “Dat zou mooi zijn, al zie ik hem zelf ook wel weer winnen.”

“Ik spreek hem veel en hij is in vorm. We kunnen goed met elkaar overweg. Het zou natuurlijk geweldig zijn om samen in een beslissende ontsnapping te belanden. Dan zullen we elkaar zeker niet dwars zitten.”

Lees alles over de Tour de France op onze special

ZIE OOK

 
Van den Broeck: ‘Achtste plek kan ook goed zijn’
 
Poels: ‘Het is pas mijn tweede grote ronde’

Hesjedal: ‘Tourwinst ooit mogelijk’

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2847284/goede-klassering-kan-best.html