Ingezonden

Greipel sprint naar zege in Tour

HOOFDDORP – André Greipel heeft zaterdag de dertiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven na een spectaculaire finale.

De 29-jarige Duitser van Lotto-Belisol klopte Peter Sagan en Edvald Boasson Hagen in de sprint in kustplaats Le Cap d’Agde. Het is de derde ritzege van Greipel in deze Tour.

Een steil heuveltje op 25 kilometer van de aankomst zorgde ervoor dat veel spurters, onder wie Mark Cavendish en Kenny van Hummel, moesten lossen uit het peloton. Ook Laurens ten Dam finishte niet in de voorhoede.

De zeewind was een andere lastige factor in de finale. Er ontstonden verschillende waaiers; onder anderen Alejandro Valverde en Steven Kruiswijk lieten zich verrassen.

De leidende positie van Bradley Wiggins kwam niet in gevaar. De renner van Sky start zondag voor de zevende etappe op rij in de gele trui.

Curvers in de aanval

Al na een paar kilometer ontstond de groep die urenlang vooraan zou rijden in de rit die het peloton voerde naar de Middellandse Zee. De attente Roy Curvers van Argos-Shimano zorgde voor de Nederlandse inbreng. Hij verkeerde in het gezelschap van liefst vijf Fransen.

Mathieu Ladagnous, Maxime Bouet, Jimmy Engoulvent, Jérôme Pineau en Samuel Dumoulin wilden hun landgenoten sportief succes bezorgen op de nationale feestdag. Ook de Deen Michael Morkov en de Spanjaard Pablo Urtasun kozen de aanval.

Aangezien niemand van de avonturiers een rol van betekenis speelde in het klassement kregen ze aanvankelijk de ruimte van het peloton. Het was Orica-GreenEdge dat het tempo opvoerde toen het achttal een voorsprong van dik negen minuten bij elkaar had gefietst.

Mede door het werk van Pieter Weening en Sebastian Langeveld slaagde de Australische ploeg in zijn missie de achterstand terug te brengen tot drie minuten.

Omdat er onenigheid ontstond in de kopgroep, besloot Morkov het zelf te proberen op zestig kilometer van de meet.

Poging Evans

Op de Mont Saint-Clair, een col van de derde categorie, werd de Deen als laatste van de vluchters ingerekend door het uitgedunde peloton, waar Cadel Evans en Jurgen Van den Broeck enkele demarrages plaatsten. Wiggins gaf echter geen krimp.

Na de afdaling sprongen Alexandre Vinokoerov en Michael Albasini weg. Het duo kreeg echter geen ruimte van Lotto-Belisol, dat met verrassend veel renners de Saint-Clair overleefde.

Een demarrage van Rabo-renner Luis Leon Sanchez op 2,3 kilometer van de meet had ook geen succes. Nota bene Wiggins rekende de Spanjaard (die Argos-Shimano-renner Mathieu Sprick met zich mee kreeg) in, waarna Greipel naar de zege sprintte.

Zondag trekt het peloton de Pyreneeën in. Heel zwaar is het parcours niet. Tussen Limoux en Foix liggen twee cols van de eerste en één van tweede categorie. De top van de laatste col ligt op zo’n veertig kilometer van de aankomst.

Bekijk alle klassementen

Lees alles over de Tour de France op onze special

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2858986/greipel-sprint-zege-in-tour.html