Ingezonden

AMSTERDAM – Andrea Guardini heeft donderdag verrassend de achttiende etappe in de Giro d’Italia op zijn naam geschreven.

De 22-jarige Italiaan van Farnese Vini klopte Mark Cavendish in de massasprint in Vedelago. Roberto Ferrari legde beslag op de derde plaats.

De roze leiderstrui blijft in het bezit van Joaquim Rodriguez. De Spanjaard verdedigt een marge van een halve minuut op Ryder Hesjedal. Ivan Basso staat op 1 minuut 22 derde.

Keizer ten aanval

Het tempo lag de hele dag extreem hoog. Nadat een kopgroepje met Sandy Casar tot de orde was geroepen door het peloton, trok onder anderen Martijn Keizer op avontuur.

De renner van Vacansoleil, die al meer dan zeshonderd kilometer op kop reed in deze Giro, sloot aan bij Oliver Kaisen, een overlever van de eerdere vlucht en net als Keizer vaak in de aanval deze ronde. Ook Stef Clement zat in dit groepje.

De ploegen van de rappe mannen wilden de laatste kans op een massasprint echter niet laten schieten. Op een kleine vier kilometer van de meet werden de laatste vluchters ingerekend. Keizer liet zich al eerder inlopen.

Cavendish werd uitstekend gegangmaakt door zijn ploeggenoot Geraint Thomas van Sky, maar de Brit kon het niet afmaken en moest meer dan een fietslengte toegeven op Guardini.

Hooggebergte

Het is de belangrijkste zege in de profloopbaan van de Italiaan. Eerder dit jaar had Guardini onder meer succes in de Ronde van Langkawi.

De Giro trekt vrijdag weer het hooggebergte in. Zaterdag is de absolute koninginnenrit over de Mortirolo en Stelvio. De ronde eindigt zondag met een tijdrit in Milaan.

Bekijk alle klassementen

ZIE OOK


‘Kies niet voor gemakkelijkste weg’

Rodriguez draagt zege op aan Tondo

De Gendt stoomt top tien binnen

Rodriguez: ‘Hesjedal nu favoriet voor eindzege’

Clement: ‘Balen dat het niet lukt’

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2818739/guardini-verrast-cavendish-in-sprint.html