Posted on 21 december 13 in Wielernieuws profs

Geplaatst op zaterdag 21 december 2013 om 16:04 door redactie.

foto: Jean-Pierre Casier

Kevin Pauwels heeft op knappe wijze de vierde manche van de Bpost-Bank Trofee op zijn naam geschreven. De 28-jarige Belg, die vorige week in Kalmthout zijn eerste zege van het seizoen boekte, reed halfweg koers weg van Zdenek Stybar, en soleerde knap naar de zege. Sven Nys leek op weg naar de winst, kwam echter zwaar ten val, maar wist toch nog als tweede te eindigen, voor grote rivaal Niels Albert.

In de beginfase van de wedstrijd was het landgenoot Thijs van Amerongen die de forcing voerde. De Nederlander pakte zelfs de volle buit bij de tussensprint. Zdenek Stybar, de in Essen zijn herintrede maakt in het veld, liet in de eerste paar ronden al zien het kunstje nog niet verleerd te zijn.

Na pakweg twintig minuten scheidde zich een kopgroep van zes zich af van de rest. Wereldkampioen Sven Nys voerde forcing, gevolgd door Stybar, Pauwels, Van Amerongen en Telenet-ploegmaats Meeusen en Peeters. Niels Albert kende opnieuw een slechte start, en reed in een groepje met Belgisch kampioen Klaas Vantornout op pakweg 25 seconden.

Nys kwam gedurende de cross langzaam op stoom, en reed Stybar en Pauwels klink uit het wiel. Hij bouwde zijn voorsprong in geen tijd uit naar twaalf tellen. Philipp Walsleben kwam in de achtergrond met ploegmaat Niels Albert bijna aansluiten bij het groepje Stybar.

Met nog vijf ronden te gaan had Nys een voorsprong van veertien tellen op Pauwels, die het initiatief nam in de achtervolgende groep. Albert, Walsleben en Klaas Vantornout wisten aan te sluiten bij het groepje Pauwels. Nys leek overtuigend naar de zege te rijden, maar kwam noodlottig ten val bij het springen over de balken. De wereldkampioen was duidelijk aangeslagen, en werd dan ook ingerekend door de samengesmolten achtervolgende groep.

Met de val van Nys ontstond er een nieuwe situatie. Pauwels en Peeters voerden nu de leiding aan, gevolgd door Stybar. Nys reed al op twintig seconden van de kop van de koers, en had duidelijk last van zijn elleboog. Vooraan schudde Pauwels Peeters van zich af, en creƫerde een mooie voorsprong. Met het passeren van de streep, op vier ronden van het einde, had de stille van Kalmthout al 11 seconden voorsprong op Stybar.

Pauwels toonde zich duidelijk de betere van Stybar, en vergrootte zijn voorsprong naar twintig seconden. Nys daarentegen herstelde zich enigszins van zijn val, en nestelde zich in het wiel van grote concurrent Albert. In de achtergrond reden outsiders Thijs van Amerongen en Jim Aernouts weg bij hun concurrenten, op zoek naar de overige podiumplaatsen.

Dat was echter buiten Nys gerekend. De inmiddels 36-jarige oudgediende zette de jacht in op de twee achtervolgers, en wist aan te sluiten, net als Albert. Vijf renners streden achter Pauwels om de overige ereplaatsen. Nys had duidelijk de beste benen van de achtervolgers, en reed nog naar een tweede stek, voor Niels Albert. Thijs van Amerongen deed lang mee in de strijd om het podium, en werd knap vijfde.

Bpost Bank Trofee 2013-2014
Uitslag manche 4: Essen

1. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games)
2. Sven Nys (Crelan-Euphony)
3. Niels Albert (BKCP-Powerplus)
4. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games)
5. Thijs van Amerongen (AA-Drink CT)
6. Rob Peeters (Telenet-Fidea)
7. Bart Aernouts (AA-Drink CT)
8. Zdenek Stybar (Omega Pharma-Quick Step)
9. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games)
10. Philipp Walsleben (BKCP-Powerplus)

Dit artikel is afkomstig van Wielerflits, Lees verder op: http://www.wielerflits.nl/nieuws/25043/herrezen-pauwels-wint-in-lastig-essen-nys-kent-pech.html