Posted on 01 november 13 in Wielerproza

Je hebt talent, wordt opgepikt door een grote ploeg maar uiteindelijk maak je het niet. Of niet helemaal. Het is het lot van heel veel renners. Over het waarom is een boek te schrijven. Zeker is in elk geval dat het meewerkt als je een beetje verstoken blijft van blessureleed.

Voor de afgebeelde renner, Huub Duyn uit het album Panini Sprint 09, gaat dat niet echt op. Slipstream, de voorloper van Garmin, is in 2008 net een grote ploeg aan het worden als Duyn de Giro mag gaan rijden. Het komt er niet van want de Noord-Hollander heeft teveel last van een vernauwde liesslagader. Grootse prestaties levert Duyn vervolgens niet meer voor zijn Amerikaanse werkgever. Eind 2009 moet hij vertrekken.

In 2010, Duyn rijdt inmiddels voor de continentale ploeg NetApp, gaat het weer mis. Hij knalt in de Ronde van Murcia hard op een auto en breekt neus en oogkas. Het herstel duurt een aantal maanden. Na een jaartje bij het Belgische Donckers Koffie, komt Duyn sinds begin 2012 uit voor De Rijke. Ereplaatsen zijn er inmiddels veel voor de renner, vooral in Belgische kermiskoersen. Maar het winnen van een ‘mooie wedstrijd’ is er niet bij. Want dat is zijn doel, laat hij optekenen op de site van De Rijke-Shanks. ‘Winnen van mooie wedstrijd’.

Of het moet de verrassende ploegentijdritwinst zijn van afgelopen augustus. Duyn en z’n De Rijke-collega’s knallen in de straten van Lissabon naar de snelste tijd in de ouverture van de Ronde van Portugal. Ook in 2009 is er voor Duyn winst in een ploegentijdrit. Ditmaal in de Ronde van Qatar, met Garmin. Heel grote namen maken geen deel uit van dit team, met uitzondering van een excentrieke Brit: Bradley Wiggins.

….
Van Het is koers, Lees verder op: http://hetiskoers.nl/2013/huub-duyn-winnen-met-wiggins/