Ingezonden

AMSTERDAM – Maxim Iglinsky heeft zondag de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De 31-jarige Kazak van Astana arriveerde solo in finishplaats Ans.

Op zo’n twintig seconden finishte de Italiaan Vincenzo Nibali, die in de slotfase voorbij werd gereden door Iglinsky, als tweede.

Enrico Gasparotto, de ploeggenoot van de winnaar, completeerde het podium. Bauke Mollema finishte in de groep van Gasparotto op de zesde plaats en was daarmee de beste Nederlander.

Philippe Gilbert stelde hevig teleur. De winnaar van 2011 passeerde als zestiende de meet.

Nat en winderig

De omstandigheden maakten de koers extra zwaar. Het was nat, winderig en koud (zes graden Celsius) in de Ardennen.

De eendagswedstrijd begon met een opvallend incident. Igor Anton, in 2010 zesde in de klassieker, brak bij een val in de neutralisatiezone zijn sleutelbeen.

Na een rustige openingsfase ontstond na een uur de kopgroep die lang aan het front zou rijden.

De Nederlander Reinier Honig bundelde de krachten met de Belgen Kevyn Ista en Gregory Habeaux, de Italianen Alessandro Bazzana en Dario Cataldo en de Duitser Simon Geschke.

Toen de zes een gat van twaalf minuten bij elkaar hadden gefietst, verhoogde het peloton het tempo. In de heuvelzone liep de voorsprong van de vluchters snel terug, vooral door het werk van Katoesja, de ploeg van Joaquim Rodriguez.

Aanval Nibali

De kopgroep, inmiddels in een andere samenstelling, werd echter pas op twintig kilometer ingerekend. Dat kwam vooral omdat de favorieten zich lang gedeisd hielden.

Pas op de helling Roche aux Faucons trokken ze de registers open. Nibali en Gilbert slaagden er niet in weg te komen bergop, iets wat de Italiaan wel lukte in de afdaling.

Nibali liep langzaam maar zeker uit, mede omdat de achtervolging nooit echt op gang kwam. De Italiaan had echter de pech dat Iglinsky een formidabele beklimming van de Saint-Nicolas reed.

De Kazak maakte snel terrein goed en rekende Nibali op ruim een kilometer van de meet in. De zege van Iglinsky kwam niet meer in gevaar.

Het is voor Astana het tweede grote succes binnen een week na de zege van Gasparotto in de Amstel Gold Race.

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2793286/iglinsky-wint-luik-bastenaken-luik.html