Ingezonden

AMSTERDAM – Marcel Kittel heeft woensdag de honderdste editie van de Scheldeprijs gewonnen. De Duitser van Argos-Shimano was Tyler Farrar nipt de baas in de massasprint van de Belgische semiklassieker.

Door Michel Abbink

Theo Bos, die goed werd gelanceerd door Rabobank, legde beslag op de derde plaats. De voormalige baanwielrenner bleef Romain Feillu en Manuel Belletti voor in de stromende regen.

De slotfase werd ontsierd door een aantal valpartijen. Daardoor sprintte een relatief klein gezelschap om de ereplaatsen.

“De regen maakte het zwaar, ik had koude benen”, zei Kittel na afloop. “Het is mooi om de honderdste uitgave van deze koers te winnen. Ik ben heel tevreden.”

Kopgroep

De Scheldeprijs is een wat vreemde eend in de bijt op de wielerkalender. De semiklassieker zit sinds enkele jaren ingeklemd tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, maar het parcours kent in vergelijking met deze twee ‘monumenten’ nauwelijks obstakels.

Na zo’n vijftien kilometer ontstond al ‘de vlucht van de dag’. Met Kevin Claeys, Kevin Hulsmans en Kevin Van Melsen aan boord had de kopgroep een hoog ‘Kevin-gehalte’.

Deze Belgen hadden het gezelschap van hun landgenoot Sven Vandousselaere, de Japanner Kin San Wu, Simon Lambert-Lemay uit Canada en de Fransman David Boucher.

Verder dan zes minuten liet het peloton het verschil niet oplopen; nadat Sky, Lotto-Belisol en Argos-Shimano mannetjes op kop zetten in de grote groep, liep het verschil langzaam maar zeker terug.

Ban gebroken

De koplopers werden een voor een ingelopen; Hulsmans hield nog het langst stand. Nadat de Belg een kleine tien kilometer voor de aankomst werd ingerekend, begon de voorbereiding op de massaspurt. Die werd hevig ontregeld door een aantal valpartijen.

De zege van Kittel betekent de eerste overwinning voor Argos-Shimano onder deze naam. De Nederlandse formatie reed de eerste maanden van dit jaar met de naam ‘Project 1t4i’.

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2780228/kittel-klopt-farrar-en-bos-in-scheldeprijs.html