Ingezonden

MIDDELBURG – De Duitser Marcel Kittel heeft maandag de eerste etappe in de Eneco Tour gewonnen.

De renner van Argos-Shimano was in de sprint de snelste, voor de Fransman Arnaud Démare (Française des Jeux) en de Amerikaan Taylor Phinney (BMC).

Op twee kilometer van de finish viel het peloton uiteen door een grote valpartij.

Een andere valpartij na 71 kilometer zorgde ervoor dat Stef Clement van de Rabobank-ploeg de strijd moest staken. De 29-jarige Brabander twitterde dat hij niets gebroken had, maar wel enkele dagen rust moet nemen om te herstellen van een lichte hersenschudding.

Ook Raymond Kreder van Garmin kwam ten val. Hij liep een polsblessure op, maar finishte wel.

Thomas de Gendt

De valpartijen brachten niet alleen lichamelijke schade met zich mee. Thomas de Gendt, de Belgische klassementsrenner van Vacansoleil-DCM, liep meer dan vier minuten achterstand op.

Dit kwam mede door de harde wind die het peloton ‘op de kant’ bracht en deed breken. Een andere grote naam die achterstand opliep, was Jelle Vanendert. De Belgische klimmer finishte op ruim zes minuten.

De rit van Waalwijk naar Middelburg over 203,9 km was de eerste van zeven etappes die het profpeloton door Nederland en België voeren.

Pablo Urtasun en Staf Scheirlinckx zorgden voor een lange ontsnapping. De Spanjaard en de Belg fietsten een maximale voorsprong van tien minuten bij elkaar. Ze waren echter kansloos toen de ploegen van de spurters het tempo opvoerden.

Tactiek

Kittel betaalde zijn ploeg terug voor de van tevoren bepaalde tactiek. ”We hebben goed naar het parcours gekeken en we hebben besloten dat ik de kopman voor de sprint zou zijn”, zei de jonge Duitser.

De Nederlandse formatie heeft ook nog zijn rappe landgenoot John Degenkolb in de ploeg. ”Ik geloof dat woensdag een lastigere etappe is, misschien dat John dan de voorkeur krijgt”, legde Kittel de tactiek van de ploeg uit.

De Eneco Tour staat in het teken van de rentree van Alberto Contador, die terugkeert na een dopingschorsing. De ronde duurt tot en met zondag.


Door: ANP/NUsport

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2877552/kittel-wint-eerste-etappe-eneco-tour.html