Ingezonden

AMSTERDAM – Volgens de Italiaanse cardioloog Giancarlo Lavezzaro zou Eddy Merckx in het huidige tijdperk geen licentie krijgen vanwege zijn, zoals de ‘Kannibaal’ het zelf noemt, speciale hart.

Tijdens de Giro d’Italia van 1968 nam Lavezzaro een cardiogram af van Merckx.

“Eén blik volstond om te zien dat één cardiogram ronduit alarmerend was. Dat was van iemand met een hartaanval”, zegt de Italiaan in Eddy Merckx, The Cannibal, een nieuwe biografie van de legendarische Belg.

“In het huidige tijdperk zou Merckx nooit mogen fietsen. Met de scans die renners nu ondergaan, halen ze dat er zo uit. Iemand met die diagnose, krijgt geen licentie.”

“Op het moment zelf konden we geen diagnose stellen, maar later bleek het om niet-obstructieve hypertrofische cardiomyopathie te gaan.”

Speciaal hart

Lavezzaro was tijdens de Giro ontzettend ongerust. “Elke dag keerde ik na het werk naar huis terug en vroeg ik mijn vrouw wat er in de Giro was gebeurd. Ik vreesde dat ze zou antwoorden dat er een probleem was met de Belgische renner Eddy Merckx.”

Merckx laat zich elk jaar onderzoeken, zo vertelt hij in de krant De Morgen. “Ik weet dat ik een speciaal hart heb. Het is erg groot.”

“Ik laat me daarom elk jaar onderzoeken. Ik sport ook en neem medicatie om alles onder controle te houden. Maar tijdens mijn carrière heb ik nooit problemen gehad.”

ZIE OOK


‘Mensen vermoorden wielersport’

‘Geen enkele sport is honderd procent schoon’

Merckx benoemd tot Commandeur

‘Merckx bevorderd tot Commandeur’

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2768793/merckx-zou-afgekeurd.html