Er werden in 2011, 1.171.000 fietsen verkocht. Dat zijn er 3,6% minder dan in 2010. De E-Bike verkoop kent een volumegroei van 7 procent naar een verkoop van 178.000 elektrische trapondersteunde fietsen. Het totaal aantal fietsen in Nederland wordt geschat op 18 miljoen.

nog tot 31 januari 2012: Fietsvak in de RAI

Duurdere fietsen

De omzetdaling blijft bij deze afname beperkt tot 1,3 procent. Het koperspubliek was blijkbaar bereid meer geld uit te geven aan een nieuwe fiets. Kwaliteit en zekerheid spelen hierbij een belangrijke rol. De gemiddelde aankoopbesteding bij de vakhandel voor een nieuwe fiets nam met 4,4 procent toe naar een gemiddelde besteding van 960,- euro. De gemiddelde prijs die een consument in 2011 aan een E-bike uit heeft gegeven is 1.918,- euro.

Weersinvloeden

In het eerste halfjaar van 2011 is het fietsseizoen goed begonnen. Het fraaie voorjaarsweer liet in veel branches in april en mei gunstige ontwikkelingen zien, zo ook in de fietsenbranche. Maar de weersomslag in juni is van duidelijke invloed geweest, waardoor de markt onder druk kwam te staan. Ook dat is een beeld dat in allerlei andere sectoren van de detailhandel terugkomt.

Recreatie

Deze verkooptrends hebben ook gevolgen voor de recreatiesector. De E-bikes vragen om oplaadpunten; eigenaren van duurdere fietsen willen hun rijwiel graag veilig kunnen stallen; en ook aan de kwaliteit van huurfietsen worden de nodige eisen gesteld, aangezien de consument ook thuis gewend is aan steeds luxer materiaal.

meer informatie: www.raivereniging.nl

via Minder fietsen verkocht in 2011.