Posted on 22 december 13 in Wielernieuws profs

Geplaatst op zondag 22 december 2013 om 16:02 door Niels Bastiaens.

foto: Sirotti

Francis Mourey heeft zijn eerste grote zege in vijf jaar geboekt. De Franse kampioen veldrijden won in Namen de vierde manche van de wereldbeker. Klaas Vantornout eindigde na een sterke slotronde als tweede, Niels Albert als derde. Nederlands kampioen en wereldbekerleider Lars van der Haar kwam als vijfde over de streep, en behoudt daarmee zijn leidersplaats in de wereldbekerstand.

Het waren niet de Belgen die in de beginfase van de vierde wereldbekercross van het seizoen het mooie weer maakten. Duits kampioen Philipp Walsleben vertrok immers het sterkst, en zette de rest meteen onder druk. Julien Taramarcaz trok als eerste in de achtervolging, en maakte even later ook de aansluiting, maar na een lekke band van de Zwitser bleef Walsleben alleen het mooie weer maken. Taramarcaz kwam zo in een achtervolgende groep met Thijs van Amerongen, Klaas Vantornout en Francis Mourey terecht.

Wereldkampioen Sven Nys kwam niet in het stuk voor, omdat hij al in ronde één achteruitgeslagen werd door een lekke band op een slecht moment. Op de top van de eerste beklimming van de Citadel van Namen kwam de 37-jarige Belg zo als tien na laatste door, en leek voor een onmogelijke opdracht te staan. Nys vond echter toch de motivatie en bleef doorgaan. Inmiddels had Walsleben vooraan een terugval gekregen. De Duitse kampioen werd opgeslokt door de achtervolgende groep, waar Albert was komen aansluiten.

Het was echter Francis Mourey die de volgende aanval plaatste. Niemand had een antwoord in huis op de versnelling van de Fransman, die prompt 15 seconden voorsprong nam. In de achtervolging viel het stil, waardoor Lars van der Haar en Tom Meeusen, maar ook de ijzersterke Sven Nys terug konden komen. De vogel leek gaan vliegen, toch nam Nys de handschoen op en probeerde nog naar Mourey toe te rijden. Na een val werd de wereldkampioen nog ingehaald door respectievelijk Klaas Vantornout en Niels Albert, die als tweede en derde finishten na een ongenaakbare Mourey.

Wereldbeker veldrijden 2013-2014
Uitslag manche 4: Namen (België)

1. Francis Mourey (Equipe FDJ.fr)
2. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games)
3. Niels Albert (BKCP-Powerplus)
4. Sven Nys (Crelan-KDL Trans)
5. Lars van der Haar (Rabobank Development)
6. Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
7. Thijs van Amerongen (AA Drink CT)
8. Lubomir Petrus (BKCP-Powerplus)
9. Philipp Walsleben (BKCP-Powerplus)
10. Julien Taramarcaz (BMC Racing)

Dit artikel is afkomstig van Wielerflits, Lees verder op: http://www.wielerflits.nl/nieuws/25046/mourey-soleert-naar-winst-in-namen-van-der-haar-behoudt-wb-leiding.html