Ingezonden

AMSTERDAM – Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit, zegt ‘geen acuut antwoord’ te hebben op de uitkomst van de steekproef van NUsport onder 29 Nederlandse profrenners.

Van de 29 renners lieten er negen weten dat ze dit kalenderjaar buiten de competitie om bezoek hadden gekregen van dopingcontroleurs. Twintig renners zijn dit jaar nog niet out of competition getest. Ram: “Opvallend.”

Ram spreekt van ‘een behoorlijke abrupte verschuiving’. Ram: “Als er een verschuiving waarneembaar is – en dat lijkt er hier aan de hand te zijn, dan duidt dat er volgens mij op dat de UCI (de internationale wielerunie, red) gerichter is gaan testen. Ik weet dat de UCI dat aan het proberen is.”

Heilloze weg

Ook onafhankelijk dopingexpert Klaas Faber, chemometricus van beroep, stelt tegenover NUsport dat wielrennen ‘het schoonste jongetje van de klas’ is. “Vooral door inspanningen van de teams,” zegt Faber. Hij noemt de out of competition tests ‘een heilloze weg’.

“Je kunt dit systeem niet wereldwijd effectief uitrollen,” zegt Faber. “Hoeveel van de test zijn positief? Mensen denken dat die tests wat opleveren, maar dat valt tegen. In Duitsland, in 2010; meer dan achtduizend atleten getest buiten de competitie om en slechts zeven positieve gevallen.

EU Athletes

EU Athletes (een federatie van onafhankelijke atleetbonden die claimt 25000 sporters te vertegenwoordigen, red) becijferde onlangs dat 1 op de 600 testen positief is, terwijl het WADA vorig jaar stelde dat één op de tien atleten straks in Londen bij de Spelen waarschijnlijk de boel belazert. Dan zeg ik je: er klopt niets iets .”

WADA-directeur Dick Howman deed die uitspraak over de verhouding één op tien vorig jaar augustus in het Engelse dagblad The Daily Telegraph. Faber: “We zijn bakken met geld aan het weggooien.”

Cocaïne en cannabis

De Nederlandse dopingautoriteit laat aan NUsport weten dat er vorig jaar 28 dopingovertredingen zijn geconstateerd in de Nederlandse sport, waarvan het in zeventien gevallen stoffen betrof die alleen in wedstrijdverband niet zijn toegestaan, zoals cocaïne en cannabis.

Op elf momenten gingen atleten met andere stoffen over de schreef. Vier keer betrof het hier volgens de Nederlandse dopingautoriteit een overtreding aangetroffen na een out of competition controle.

In het nieuwe magazine van NUsport vertellen 29 Nederlandse profrenners over hun recente ervaringen met dopingcontroleurs. Het magazine ligt vanaf dinsdag in de winkel en is ook op de iPad beschikbaar.

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2756529/opvallende-uitkomst.html