Ingezonden

AMSTERDAM – Joaquim Rodriguez heeft zondag de roze leiderstrui in de Ronde van Italië heroverd. De Spanjaard van Katoesja finishte vlak achter de vroege vluchter Matteo Rabottini als tweede in de bergrit met aankomst in Piani Dei Resinelli.

In de laatste vijfhonderd meter sloot Rodriguez aan bij Rabottini, die bijna de hele dag aan de leiding had gereden.

De Italiaan van Farnese Vini bleef in het wiel van de klassementsrenner en wist hem in de slotfase zelfs te passeren, hoewel Rodriguez niet vol aanzette.

De renner van Katoesja neemt de leiding over van de Canadees Ryder Hesjedal, die zaterdag nog Rodriguez van de eerste plaats stootte.

Lange aanval

Rabottini werd met zijn zege beloond voor zijn urenlange vlucht. Aanvankelijk bundelde hij de krachten met Guillaume Bonnafond. De Fransman kon het tempo van z’n kompaan echter niet bijbenen toen de weg omhoog begon te lopen.

De maximale voorsprong van acht minuten verdween als sneeuw voor de zon toen er een groep met achtervolgers, onder wie Damiano Cunego, ontstond. Zij zouden echter niet meedoen om de ritzege.

De favorieten hielden zich lang gedeisd. Ivan Basso opende het bal, maar de Italiaan slaagde er niet in zijn concurrenten te lossen.

Rodriguez had even later meer succes. Zijn aanval leverde hem 25 seconden tijdwinst op ten opzichte van Michele Scarponi en Basso. Hesjedal moest zelfs 39 seconden prijsgeven.

Met een 31e plaats op vier minuten van Rabottini was Brian Bulgac de beste Nederlander. Tom Jelte Slagter, de afgelopen dagen goed op dreef, verspeelde meer dan zeven minuten.

Klassement

In het klassement heeft Rodriguez een marge van precies een halve minuut op Hesjedal. Basso staat derde op 1 minuut 22, voor Paolo Tiralongo (1.26) en Roman Kreuziger (1.27).

Frank Schleck haalde de finish niet. Door een schouderblessure zag de Luxemburger van RadioShack-Nissan-Trek zich genoodzaakt om in de beginfase in de bezemwagen te stappen. Ook de Italiaanse kampioen Giovanni Visconti en Rabo-sprinter Graeme Brown staakten de strijd.

De Giro is maandag toe aan de tweede rustdag. De spanning lijkt tot het einde toe gegarandeerd: zaterdag wacht het peloton een zeer zware bergrit over de Mortirolo en Stelvio en daags nadien eindigt de ronde met een tijdrit van dertig kilometer in Milaan.

Bekijk alle klassementen in de Giro

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2814863/rodriguez-herovert-roze-trui.html