Ingezonden

AMSTERDAM – Joaquim Rodriguez heeft woensdag de Waalse Pijl op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Katoesja klopte de Zwitser Michael Albasini en de Belg Philippe Gilbert op de Muur van Huy.

Door Michel Abbink

Rodriguez was in 2010 en 2011 tweede in de Belgische eendagswedstrijd. Dit jaar stond er geen maat op hem: de Spanjaard ging als eerste van de favorieten aan op de zeer steile slotklim van ruim een kilometer en hield knap stand.

Bauke Mollema was met een zevende plaats op negen seconden de beste Nederlander. De renner van Rabobank bleef Vincenzo Nibali nipt voor.

Wout Poels van Vacansoleil-DCM passeerde als vijftiende de meet, elf seconden na Rodriguez. Robert Gesink werd 22e.

De Italiaan Enrico Gasparotto, zondag winnaar van de Amstel Gold Race, moest genoegen nemen met de elfde plaats in de koers die voor veel renners geldt als de generale repetitie voor Luik-Bastenaken-Luik van zondag.

Bellemakers valt aan

Doordat het tempo in de beginfase van de 76e editie van de Waalse Pijl erg hoog lag, lukte het aanvankelijk niemand om weg te komen.

Pas na ruim een uur koers ontstond de ‘vlucht van de dag’. De Nederlander Dirk Bellemakers van Landbouwkrediet sloeg als eerste een gaatje. Hij kreeg gezelschap van de Fransman Anthony Roux van FDJ-Bigmat.

Toen het Nederlands/Franse duo een voorsprong van ruim vijf minuten bij elkaar had gefietst, begon het peloton aan de achtervolging.

Een aantal renners, onder wie Andy Schleck en Tom Jelte Slagter, probeerde zelf naar de leiders te rijden, maar zij werden ingerekend door de hoofdmacht, een lot dat ook Bellemakers en Roux op ruim tien kilometer van de aankomst was beschoren.

In de aanloop naar de Muur van Huy onderhield Katoesja het tempo in het peloton. Rodriguez maakte het werk van zijn ploeggenoten vervolgens fraai af.

Vrouwen

Bij de vrouwen eindigde Marianne Vos als tweede. De renster van Rabobank hoefde alleen de Amerikaanse Evelyn Stevens voor zich te dulden.

Vos won de koers in 2007, 2008, 2009 en 2011.

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2790299/rodriguez-wint-waalse-pijl-mollema-zevende.html