Ingezonden

HOOFDDORP – De Portugees Rui Faria de Costa heeft de eindzege in de Ronde van Zwitserland voor zich opgeëist. In de laatste etappe kwam zijn koppositie nauwelijks in gevaar. De Est Tanel Kangert pakte de ritzege.

De negende en laatste etappe van Näfels-Lintharena naar Sörenberg voer het peloton, na een redelijk vlak begin, over twee bergen van de buitencategorie. De finish was een aankomst bergop van de tweede categorie.

Robert Gesink begon de slotdag op een vijfde plek met 25 seconden achter gele truidrager Rui Costa. Ook Steven Kruijswijk had nog een goede kans. De renner uit Nuenen had iets meer dan een minuut achterstand op de Portugees.

Al na veertien kilometer ontsnapten vijf renners uit het peloton. De kopgroep pakte op haar hoogtepunt dertien minuten voorsprong. Geen van hen was gevaarlijk voor het klassement.

Daarachter werd het peloton aangevoerd door alle favorieten, waaronder Frank Schleck, Rui Costa, Gesink en Kruijswijk. Schleck ontsnapte op veertig kilometer van de meet, maar werd ruim voor de finish weer ingelopen.

Kopgroep

Kruijswijk wist nog weg te komen en eindigde als vijfde. Hij kon echter niet voorkomen dat Tanel Kangert en Jérémy Roy, de laatst overgeblevenen uit de kopgroep vooruit bleven. Kangert, de Est van Astana, won de sprint van Roy.

Van een spannende ontknoping in het peloton kwam uiteindelijk niets terecht. Alle favorieten kwamen gegroepeerd over de streep waardoor het geel voor Rui Costa binnen was.

Gesink bleef de beste Nederlander in het klassement op de vierde plaats.

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2837505/rui-costa-wint-ronde-van-zwitserland.html