Ingezonden

AMSTERDAM – Voor Rob Ruijgh gaat het wielerseizoen komende week echt van start. De 25-jarige renner van Vacansoleil-DCM stond de afgelopen weken aan de kant met een pijnlijke knie, maar is op tijd hersteld om deel te nemen aan de heuvelklassiekers.

Door Anne Joldersma

“Afgelopen weekeinde heb ik weer de Hel van het Mergelland kunnen rijden”, laat Ruijgh weten aan NUsport.

“Dat was met zijn 27 hellingen een goede generale voor de Amstel Gold Race. Mijn knie hield het goed. Ik had er tijdens en ook na de koers geen last meer van, dus het gaat de goede kant op.”

De komende weken verschijnt Ruijgh onder meer aan de start van de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Vooral de Nederlandse klassieker staat onderstreept in zijn agenda. De renner heeft daarin nog wat recht te zetten.

“Ik wil sportief revanche nemen in de Amstel Gold Race. Vorig jaar werd ik uit koers gehaald, dus ben ik nu extra gemotiveerd om mijn benen te laten spreken.”

Zuur

Ruijgh stond in de editie van 2011 ploeggenoot Marco Marcato bij toen deze lek reed door hem zijn band aan te bieden. Nadat hij even later zelf ook van band had gewisseld moest de mechanieker vanuit de auto nog enkele aanpassingen aan het remblok doen.

Volgens de wedstrijdleiding gebeurde dat echter op onreglementaire wijze en had Ruijgh te veel profijt van de ploegleidersauto waaruit de mechanieker hing. “Natuurlijk is het zuur als dat gebeurt in je eigen omgeving”, blikt de Limburger terug.

“Vooral de eerste weken erna zat ik regelmatig op de bank naar koersen te kijken en zag ik taferelen voorbijkomen waarvan ik dacht dat ze dan ongeveer het halve peloton uit koers hadden moeten halen. Maar goed, nogmaals: ik neem straks graag op sportieve wijze revanche.”

Revelatie

De klimspecialist was een van de revelaties van het wielerseizoen 2011. Vrijwel uit het niets eindigde hij als beste Nederlander in Tour de France op de 21ste plaats en dat terwijl hij pas op het laatste moment werd toegevoegd aan de Tourselectie van Vacansoleil-DCM.

Nu het seizoen voor hem echt weer op gang komt hoopt de renner die prestaties te kunnen verbeteren. “Tenminste, als ik gevrijwaard blijf van blessures en valpartijen. Maar anders ga ik ervan uit dat ik dit jaar weer een tandje kan bijzetten. Ik ben ook weer een jaar ouder en wijzer.”

Niet alleen zijn thuisrace, de Amstel Gold Race, is een belangrijke wedstrijd voor de renner, Ruijgh heeft zijn blik dit jaar vooral gericht op de Tour en de wereldkampioenschappen wielrennen in Valkenburg.

“Ik ben niet het type dat zich helemaal toespitst op één koers. Met verschillende rustperiodes wil ik door het hele seizoen heen kunnen presteren en hoop ik de goede vorm vast te kunnen houden.”

Moeilijke keuze

“Natuurlijk denk ik aan de WK in Valkenburg. Ik hoop op een selectie”, blikt Ruijgh alvast vooruit. “Maar het is natuurlijk nog mooier als ik er zou winnen”, vult hij met een lach aan.

De keuze tussen wederom de beste Nederlander in de Tour te worden of een uitverkiezing voor de wereldkampioenschappen valt hem een stuk zwaarder.

“Weet je, dat ligt er natuurlijk aan op welke plek de beste Nederlander in de Tour eindigt. Kijk, als dat niet bij de top veertig is: doe me dan maar de WK.”

“Maar als we het hebben over een plek bij de beste vijftien in de Tour, dan wordt de keuze een stuk lastiger. Maar vooralsnog is mijn doel in de ronde simpel: hij moet beter zijn dan vorig jaar.”

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2780537/ruijgh-klaar-heuvelklassiekers.html