Ingezonden

Sagan slaat toe in eerste Touretappe

HOOFDDORP – Peter Sagan heeft zondag de eerste etappe in de Tour de France van 2012 op zijn naam geschreven. Bij de lastige aankomst in Seraing drukte hij zijn wiel voor Fabian Cancellara over de streep.

Cancellara, die zaterdag in Luik de proloog won, behoudt de gele trui. Edvald Boasson Hagen moest genoegen nemen met de derde plaats. Bauke Mollema en Robert Gesink eindigden knap in de top tien.

De bijna tweehonderd kilometer lange rit stond volledig in het teken van de spannende finale. Veel renners blikten bij de start vooruit op de lastige aankomst in Seraing die een klassieke massasprint onmogelijk zou maken.

Bolletjestrui

Vanuit de start koos een zestal renners de aanval in jacht op de eerste bolletjestrui van de ronde. Vier Fransmannen kregen gezelschap van de Deen Michael Morkov (Team Saxo Bank) en de Spanjaard Pablo Urtasun (Euskaltel).

Al op de eerste klim werd duidelijk dat het Franse kwartet geen rol van betekenis in de strijd om de bergtrui zou spelen en dat de Deen en de Spanjaard onderling zouden beslissen wie het tricot in Seraing om de schouders zou krijgen.

Op drie van de vier cols van de vierde categorie, allen goed voor één punt, bleef Morkov uiteindelijk Urtasun voor. De tweede etappe, van Visé naar Tournai, kent slechts één col van de vierde categorie waardoor de trui van Morkov dinsdag niet in gevaar zal komen.

Het peloton liet het gat met de zes koplopers nooit boven de vijf minuten komen. Op iets minder dan tien kilometer voor de streep werd de vluchtpoging ongedaan gemaakt.

Hectiek

Op iets meer dan twintig kilometer voor de streep begon de voor de eerst Tourweek zo kenmerkende hectiek. Raborenner Luis Leon Sanchez was de eerste die, samen met twee renners van Movistar, tegen het asfalt kwakte.

De Spanjaard, een outsider voor de dagzege maandag, bleef lang op de grond zitten, maar kon zijn weg wel vervolgen. Een kilometer later volgde meteen de tweede valpartij nadat het peloton een trechter van supporters werd in gestuwd.

Finale

De aanloop naar de finale werd gekenmerkt door een bochtig parcours met een aantal lastige versmallingen. De ploeg van Lotto-Belisol slechte uiteindelijk het gat met de zes koplopers voor Jelle Vanendert.

Uiteindelijk was het Sylvain Chavanel die de eerste aanval plaatste, maar hij viel te snel stil op het steile laatste stuk waarna het gele trui-drager Cancellara zelf was die bij alles en iedereen wegreed.

Alleen Sagan kon het wiel van de Zwitser houden. Daarachter deed Boasson Hagen nog een poging het duo bij te halen. Met een uiterste krachtsinspanning sloot de Noor aan, maar hij had niet meer genoeg over om mee te sprinten voor de dagzege.

Vanuit het wiel van Cancellara, die bovenal zijn leidende positie in het klassement wilde verdedigen, pakte de Slowaak daardoor de winst in de eerste etappe.

Nederlanders

Cadel Evans, winnaar van de Tour van 2011 liet zich niet verrassen en kwam als vierde over de streep. Ook Mollema en Gesink zaten in de finale goed vooraan. De Raborenners werden respectievelijk vijfde en zevende.

Lees alles over de Tour op onze special

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2848955/sagan-slaat-toe-in-seraing.html