Ingezonden

AMSTERDAM – De openingsrit van de Driedaagse De Panne-Koksijde is een prooi geworden voor Peter Sagan.

De Slowaak van Liquigas was na 202 kilometer tussen Middelkerke en Oudenaarde de snelste in de massaspurt.

Hij bleef de Italiaan Jacopo Guarnieri van Astana nipt voor. Sagans ploeggenoot Fabio Sabatini finishte als derde.

De etappe werd gekleurd door meerdere vluchten, waarbij onder anderen de Nederlanders Reinier Honig, Ronan van Zandbeek, Sebastian Langeveld, Lieuwe Westra en Niki Terpstra (die vorige week Dwars door Vlaanderen won) aanvalslust toonden.

Die laatste twee hadden het langst kans op Nederlands dagsucces, maar de kopgroep waar zij deel van uitmaakten werd ruim tien kilometer voor de finish teruggepakt.

Niet volgens plan

Van het uitgedunde peloton met zo’n veertig overgebleven renners was Sagan vervolgens de sterkste. Dat was overigens niet geheel volgens het plan van Liquigas, bekende Sagan direct na de rit.

”Ik zou eigenlijk de sprint aantrekken voor Sabatini, maar hij zei kort voor het einde dat ik zijn wiel moest pakken. Vandaar dat ik eerste werd en hij derde.”

Westra kanshebber

Westra had hard gewerkt om de oversteek te maken naar de kopgroep, maar zag tot zijn spijt alles weer samen komen in het slot van de rit. Toch was de renner van Vacansoleil opgetogen. ”Het was een vreemde rit, er zat niet echt lijn in”, zei hij tegen Sporza. ”Het liefst reed ik met vijf man naar de streep, maar het is niet anders. Ik ben tevreden zo.”

Vanwege de tijdrit waarmee de driedaagse donderdag afsluit, geldt Westra net als Sylvain Chavanel als serieuze kanshebber voor de eindzege. ”De benen zijn goed, dat is het belangrijkste.”

Woensdag staat een rit over ruim 216 kilometer van Zottegem naar Koksijde op het programma.

ZIE OOK

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2773797/sagan-wint-openingsrit-driedaagse.html