Sneller lezen door computerend fietsen

27 januari 2012 – Zitten uw werknemers er de laatste tijd een beetje versuft bij? Misschien is het dan een idee om hun bureaustoelen te vervangen door een fiets. Uit onderzoek blijkt namelijk dat fietsen achter het bureau niet ten koste hoeft te gaan van de productiviteit. Het lezen van teksten gaat zelfs sneller bij deze vorm van beweging.

Door beweging op het werk te bevorderen, verkleint u de kans dat uw werknemers gezondheidsproblemen krijgen, zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Maar voor een blijvend effect, is een rondje lopen in de pauze vaak niet voldoende. Gelukkig hoeft het hier niet bij te blijven. Uit onderzoek van TNO blijkt namelijk dat een gezonde portie lichaamsbeweging ook tijdens het werk mogelijk is, zonder dat de werkzaamheden hieronder leiden.

In het onderzoek moesten deelnemers verschillende lees- muis- en typetaken uitvoeren terwijl ze stepten of fietsten. Hieruit bleek dat de typesnelheid bij matig- intensief fietsen en stilzitten gelijk was. Verder ging lezen zelfs 30% sneller. Voor nauwkeurig werken met een muis is beweging achter het bureau wel minder geschikt. In vergelijking tot stilzitten was hier bij matig intensief fietsen 19% meer tijd voor nodig.

Ontwikkeling van een Dynamische Werkplek

Of de resultaten van het onderzoek in de praktijk ook werkzaam zijn, blijkt later dit jaar. De uitkomsten worden namelijk meegenomen in de ontwikkeling van een ‘Dynamische Werkplek’. Dit wordt een werkplek waar computertaken gecombineerd kunnen worden met lichaamsbeweging. Het prototype van deze werkplek wordt in 2012 getest door laboratoriumonderzoek en in de praktijk.

via Sneller lezen door computerend fietsen | Arbo Rendement.