Ingezonden

LONDEN – Hij sloeg op z’n stuur, dacht dat hij net naast een olympische medaille had gegregen. Toen kwam toch die verlossende drie op het scorebord achter de naam van Teun Mulder. De baanwielrenner won brons op de keirin.

Door Jasper Boks

“Dit waren absoluut de spannendste minuten van mijn leven”, aldus Mulder.

In de finale met zes renners was er een fotofinish nodig om te kijken wie als derde over de streep kwam: de Nederlander of Nieuw-Zeelander Simon Van Velthooven.

Minutenlang bleven beide renners turen naar het grote scorebord, terwijl de Britse legende Chris Hoy zijn zesde olympische gouden medaille al aan het vieren was. Ineens verscheen een drie achter de naam van de Nieuw-Zeelander met Hollandse voorouders.

Balen

“Ik wist dat het close was, maar dacht dat ik eerder over de streep kwam. Ik baalde zo, de grond sloeg onder mijn voeten weg. Een paar seconden was ik zo teleurgesteld. Toen kwam ook achter mijn naam een drie.”

Sir Chris Hoy, de Britse baanlegende won, de Duitser Maximilian Levy werd tweede en de jury besloot dat er twee bronzen plakken moesten komen. “Ik had alles gewonnen, behalve een olympische medaille. Ik had mezelf veel druk opgelegd, wilde zo graag deze plak.”

Compleet

“Het was best lastig om de focus vast te houden. Zoveel sporters in het olympisch dorp waren al klaar en ik moest nog. Dit is zo’n opluchting. Die drie wereldtitels en in totaal negen WK-medailles die ik won waren ook fantastisch, maar nu is het helemaal compleet.”

Arm in arm stonden Mulder en Van Velthooven op het podium. Hoy liet zijn tranen de vrije loop op het podium.

“Ik was ook emotioneel, wist dat dit waarschijnlijk mijn laatste kans was wat betreft de Spelen. Ik ga sowieso nog door, doe volgend jaar sowieso nog mee aan de WK. Daarna zie ik wel.”

Legende

Hoy, tijdens de openingsceremonie vlaggendrager namens de Britse ploeg, pakte zijn tweede gouden medaille in Londen. Met zes totaal is hij nu de meest succesvolle Britse olympiër ooit, roeier Steve Redgrave is uit de boeken.

Mulder: “Hoy is een legende, de beste renner ooit op de sprint. Ik ben blij voor hem dat hij goud won, maar ik ben nog blijer met mijn bronzen plak.”

Lees alles over de Olympische Spelen op de special van NUsport


Door: NUsport/Jasper Boks

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2878697/spannendste-momenten-van-mijn-leven.html