Ingezonden

AMSTERDAM – Niki Terpstra heeft woensdag de Belgische semiklassieker Dwars door Vlaanderen op zijn naam geschreven.

De renner van Omega Pharma-QuickStep arriveerde na een wedstrijd van zo’n tweehonderd kilometer solo in Waregem.

Terpstra’s ploeggenoot Sylvain Chavanel klopte Koen de Kort in de strijd om plek twee, op ongeveer een minuut van de winnaar.

Jan Ghyselinck legde beslag op de vierde plaats, voor Alexandre Pichot, Filippo Pozzato en Sep Vanmarcke.

“Deze zege is voor mij een heel dikke vis”, zei Terpstra na afloop tegen Sporza. “Ik moest het alleen doen, maar dat ging me gelukkig goed af.”

“Ik wist dat het smalle wegen waren en de wind gunstig stond, dat was ideaal om weg te blijven.”

Lange aanval

Terpstra reed lange tijd in de aanval. Op ruim dertig kilometer van de meet sprong hij weg uit een groepje met onder anderen Chavanel.

De Nederlander bouwde op de verschillende heuvels snel een comfortabele voorsprong op en was al in een vroeg stadium zeker van de zege.

In het peloton kwam de achtervolging nooit echt op gang, aanzetten van Vanmarcke daartoe ten spijt.

Het is voor de 27-jarige Nederlander een van de mooiste zeges uit zijn loopbaan. Eerder won hij onder meer een rit in de Ronde van België. In 2010 kroonde hij zich tot Nederlands kampioen op de weg.

Aftrap

De laatste Nederlander die Dwars door Vlaanderen won was Tristan Hoffman in 2000. In totaal is de koers nu elf keer gewonnen door een Nederlander.

Dwars door Vlaanderen vormde de aftrap van een intensieve periode Belgische topkoersen. Vrijdag volgt de E3 Prijs en zondag staat Gent-Wevelgem op het programma. Op zondag 1 april is de Ronde van Vlaanderen.

Vrouwen

De editie van Dwars door Vlaanderen bij de vrouwen, GP Stad Waregem getiteld, werd gewonnen door Monique van de Ree.

De Nederlandse van Project 1t4i toonde zich de snelste van een kopgroep van drie vrouwen. De Belgische Gilke Croket en de Nederlandse Petra Dijkman completeren het podium.

ZIE OOK

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2769039/terpstra-boekt-fraaie-overwinning.html