Ingezonden

JELINIA GORA – De eerste etappe van de 69e Ronde van Polen, onderdeel van de UCI World Tour, is dinsdag ontsierd door een ernstige valpartij. 

Na anderhalf uur begon het te regenen, waardoor het parcours gevaarlijk glad werd.

Onder anderen Niki Terpstra ging tijdens een afdaling onderuit en moest opgeven. Hij werd voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht, maar het leek mee te vallen.

Op de röntgenfoto’s die in het ziekenhuis van Jelenia Gora werden gemaakt van zijn linkerschouder, elleboog en knie waren geen breuken te zien. Wel moesten enkele diepe wonden worden gehecht.

De linkerkant van het lichaam van de Nederlandse wielrenner, rijdend voor Omega Pharma-QuickStep, zit onder de blauwe plekken. Terpstra vliegt woensdag naar België om zich verder te laten onderzoeken.

Boonen

Tom Boonen, zijn kopman bij de Belgische wielerploeg Omega Pharma-QuickStep, was ook betrokken bij het incident, maar kon de koers vervolgen.

De Italiaan Fabio Sabatini raakte evenals Terpstra zodanig gewond dat hij met een ambulance werd afgevoerd.

De rit van Golebiewski Karpacz naar Jelenia Gora – vier rondes van 39,2 km – werd gewonnen door Moreno Moser. De Italiaanse renner van Liquigas versloeg de Pool Michal Kwiatkowski in de sprint. Lars Boom eindigde als derde.

Achterstand

Boonen kwam op achterstand binnen. De Belgische hoop voor de olympische wegwedstrijd, met Philippe Gilbert, verspeelde bijna een kwartier ten opzichte van de winnaar. De etappe werd gekenmerkt door een lange ontsnapping van vijf man.

Hun maximale voorsprong was ruim acht minuten. Halverwege de laatste omloop werden de vluchters achterhaald, waarna een eerste peloton van 36 coureurs zich kon gaan opmaken voor de strijd om de dagprijs.

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2855996/terpstra-val-uitgeschakeld-in-polen.html