Ingezonden

LAUSANNE – Geraint Thomas heeft dinsdag in Lausanne de proloog van de Ronde van Romandië gewonnen. De Brit van Team Sky voltooide de korte tijdrit over 3,34 kilometer in drie minuten en 29 seconden. 

Hij haalde een gemiddelde snelheid van meer dan 57 km/uur.

Thomas, die van start ging toen het nog droog was in de Zwitserse stad, bleef de Italiaan Giacomo Nizzolo bijna vijf seconden voor. Zijn ploeg- en landgenoot Mark Cavendish eindigde in 3.35 als derde.

”Een aardig overwinninkje”, vond Thomas, die eerder deze maand tijdens de WK baan in Melbourne goud pakte in de ploegachtervolging.

”Ik kreeg pas tien dagen geleden te horen dat ik hier op de weg zou starten. ”Ik had wat mazzel met het weer, maar er zat eigenlijk maar één bocht in. Zoveel tijd kun je daar niet verliezen.”

Tourwinnaar Cadel Evans, die het evenement vorig jaar op zijn naam schreef in de aanloop naar de Tour, maakte zich op de openingsdag niet druk.

Hij finishte in de anonimiteit als tachtigste met een achterstand op de winnaar van bijna 0.20. Ook Bradley Wiggins, evenals Thomas in dienst van Sky, nam niet al te veel risico.

Mollema

Beste Nederlander was Bauke Mollema, zevende op acht seconden. De Raborenner was een fractie sneller dan ploegmaat Stef Clement.

De twee onderscheidden zich onlangs in de Ronde van Baskenland ook al als tijdrijder. Wilco Kelderman (vijftiende) reed eveneens sterk.

Klimmer Mollema gaf met zijn verrichting aan dat hij de zware klassiekers in Limburg en de Ardennen goed heeft verteerd. ”Hij is vandaag de snelste van de klassementsrenners”, stelde ploegleider Nico Verhoeven tevreden vast.

Gok

De gok Michael Matthews als een van de laatsten te laten vertrekken pakte niet goed uit. De Australiër trof een nat parcours. ”Rijdt iedereen in dezelfde omstandigheden dan gaat het hier tussen Wiggins en Matthews”, was de stellige overtuiging van Verhoeven.

De eerste etappe voert het peloton woensdag van Morges naar La Chaux-de-Fonds over 184,5 kilometer.

ZIE OOK

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2795131/thomas-wint-proloog-romandie-mollema-zevende.html