Bike test Trek - Bobbie TrakselDe gewichtseis en regels omtrent aerodynamica van de internationale wielerunie UCI staan ter discussie. Vanuit de World Federation of Sporting Goods Industry (WFSGI), de vertegenwoordiger van producenten van wielermateriaal, is er een werkgroep opgericht om te proberen de gewichtseis aan te pakken. Daarbij kijkt de werkgroep ook naar de eisen voor aerodynamica.

Op dit moment is in de regels van de UCI opgenomen dat een complete fiets niet lichter mag zijn dan 6.8 kilogram. Daarnaast geldt voor alle buizen en accessoires als sturen, zadelpennen en ook bidons dat de verhouding van de breedte ten opzichte van de lengte 3:1 niet mag overschrijden.

De gewichtseis is ten tijde van de introductie opgenomen uit veiligheidsoverwegingen, maar veel moderne racers zitten al dicht op het minimum. Profteams hebben in sommige gevallen hun fietsen met extra gewichten moeten verzwaren om aan de regels te voldoen.

De werkgroep is

Dit artikel is afkomstig van fiets, Lees verder op: http://www.fiets.nl/2015/10/01/uci-gewichtseis-en-aeroregels-ter-discussie/