Ingezonden

AMSTERDAM – De UCI laat in reactie op de steekproef van NUsport onder Nederlandse profwielrenners weten dat er tot dusver in 2012 volgens haar gegevens vijftien van de 57 Nederlandse profs buiten competitie zijn getest.

NUsport peilde de afgelopen dagen bij 29 renners. Van hen lieten er twintig weten dit kalenderjaar nog niet getest te zijn.

In antwoord op de vraag of de UCI anders is gaan testen schrijft de wielerunie aan NUsport dat er inderdaad sprake is van een verschuiving van ‘veel testen naar gericht testen’. Of er Nederlandse renners op de speerpuntenlijst staan wilde de UCI niet zeggen.

‘Target rigers’

In haar schriftelijke reactie laat de UCI weten dat de prioriteit vroeg in het seizoen vooral ligt bij het testen van nieuwe renners die drie keer gecontroleerd moeten worden voordat ze mogen deelnemen aan een World Tour-race en bij de ‘target riders’, coureurs op wie ze een speciale aandacht hebben gevestigd; coureurs die ze verdacht vinden.

Van de negen renners die zeiden getest te zijn in 2012 waren twee nieuwe profs, Ramon Sinkeldam (Project 1t4i) en Bert-Jan Lindeman (Vacansoleil). Alle zeven renners van Rabobank bij wie NUsport peilde, antwoorden ontkennend op de vraag.

Conclusies

‘Het seizoen is lang,’ schrijft de UCI. De internationale wielerunie vindt het te vroeg om na twee maanden conclusies te trekken.

De laatste renner die in een out of competition controle gesnapt werd op het gebruik van verboden middelen (in dit geval EPO) betrof baanwielrenner Forde Berry uit Barbados. In september 2010.

In 2011 voerde UCI volgens haar eigen gegevens de out of competition test op. In haar op 24 februari van dit jaar openbaar gemaakte Cycling Anti-Doping Foundation Business Report 2010-2011 schrijft de UCI dat het aantal urinetests steeg van 2085 in 2010 naar 2387 in 2011 en dat het aantal bloedtesten in die periode steeg van 3211 naar 3263.

Met andere woorden: in 2011 leverde 2387 urinetests en 3263 bloedtesten geen bekendmaking van positieve doping gevallen op.

In het nieuwe magazine van NUsport vertellen 29 Nederlandse profrenners over hun recente ervaringen met dopingcontroleurs. Het magazine ligt vanaf dinsdag in de winkel en is ook op de iPad beschikbaar.

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2756520/uci-we-testen-gerichter.html