Posted

AMSTERDAM – Voormalig wielrenner Jan Ullrich is door het CAS voor twee jaar geschorst wegens overtreding van het dopingreglement.

Dat heeft het internationaal sporttribunaal donderdag besloten. De straf gaat met terugwerkende kracht vanaf 22 augustus 2011 in. Al zijn resultaten sinds 1 mei 2005 worden geschrapt.

Ullrich verliest onder meer zijn derde plaats in de Ronde van Frankrijk van 2005. Francisco Mancebo neemt nu die laatste podiumplek in.

Ook moet de inmiddels 38-jarige Duitser zijn eindzege in de Ronde van Zwitserland van 2006 afstaan aan Koldo Gil.

Puerto

De zaak was aangespannen door het UCI en het antidopingagentschap WADA. Zij gingen in een beroep tegen een beslissing van het Zwitserse Olympisch Comité om het onderzoek naar Ullrich in de zogeheten Operacion Puerto te sluiten.

Ten tijde van deze zaak reed de Tourwinnaar van 1997 onder een Zwitserse licentie.

Nadat Ullrich was gelinkt aan dokter Eufemiano Fuentes, de spil in Operacion Puerto, mocht hij niet deelnemen aan de Tour van 2006. Begin 2007 zette hij een punt achter zijn loopbaan.

Ullrich meldde woensdag al dat hij met elke uitspraak blij zou zijn. “Ik moest bijna zes jaar wachten, kreeg bijna een burn-out. Deze zaak is nu snel voorbij.”

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2736747/ullrich-twee-jaar-geschorst.html