vrijdag 1 juli 2011

Vier van de tien Nederlanders beschouwen zichzelf als mooiweerfietsers, zo blijkt uit een onderzoek. Gezondheid is het meest genoemde motief om voor de korte ritjes de fiets te pakken.

Zo’n 800 Nederlanders zijn voor het onderzoek ondervraagd. Ruim 41% ziet zichzelf als ‘Mooiweerfietser’ en stapt alleen op de fiets als de zon schijnt. Zo’n 22% voelt zich vooral een ‘Bagagedrager’ en pakt zijn fiets over het algemeen vol met kinderen en boodschappen. Ongeveer 18% noemt zichzelf ‘Praktijkpendelaar’ en fietst vooral de afstand tussen huis en werk/school of huis en station. Er is een kleine groep zogenaamde ‘Rauwdauwers’: 15% van de Nederlanders fietst altijd, door weer en wind. Het minst vertegenwoordigd zijn de ‘Sporttrappers’, die fietsen voor de sport, met 5% de kleinste groep.
Voor een rit van maximaal 8,3 kilometer is Nederland bereid de auto te laten staan en de fiets te pakken. Voor een korte rit van 4 km pakt zelfs zo’n 88% de fiets in plaats van de auto. De voornaamste reden hiervoor is dat fietsen goed is voor de gezondheid (70%). Dit is voor een derde van Nederland sowieso de belangrijkste reden om te fietsen. Daarnaast laat zo’n 40% de auto staan omdat dit beter is voor het milieu. Ongeveer 35% van de respondenten verkiest fietsen boven autorijden omdat dit sneller is. Verder pakken we de fiets in plaats van de auto omdat het flexibeler (29%) en goedkoper (2%) is.

Bron: Fietsberaad

 

Bron: http://www.nederlandfietsland.nl/fiets-nieuws/vier-van-de-tien-nederlanders-vinden-zichzelf-een-mooiweerfietser