Ingezonden

AMSTERDAM – Thomas Voeckler heeft woensdag in de stromende regen de Belgische semiklassieker Brabantse Pijl op zijn naam geschreven.

Door Michel Abbink

De 32-jarige Franse renner van Europcar arriveerde na een koers met 28 hellingen solo in finishplaats Overijse.

Op ruim een minuut finishte de Spanjaard Oscar Freire als tweede, voor de Belg Pieter Serry. Met een negende plek was Laurens ten Dam de beste Nederlander.

Een kopgroep van drie man bepaalde lang het beeld in de semiklassieker. De Russen Maxim Belkov (Katoesja) en Artem Ovechkin (Rusvelo) en de Oostenrijker Daniel Schorn (Team Netapp) fietsten een maximale voorsprong van vijf minuten bij elkaar.

Mede door het werk van Rabobank en BMC nam de marge van de vluchters snel af. Pas tijdens de tweede van vier plaatselijke omlopen rond Overijse werd de laatste avonturier Schorn gegrepen.

Solo

Dat gebeurde niet door een op hol geslagen peloton, maar door Voeckler, die uit de grote groep was weggesprongen op een kleine veertig kilometer van de aankomst.

De nummer vier van de voorbije Tour de France liep binnen een mum van tijd uit op een achtervolgend groepje. Zijn eerste seizoenszege kwam niet meer in gevaar. Het is de derde keer in vijf jaar dat een Fransman de Brabantse Pijl wint.

Gilbert

Op de erelijst is Voeckler de opvolger van Philippe Gilbert, die geen opvallende rol speelde in de finale en als elfde finishte.

Deels vanwege het natte wegdek werd de koers ontsierd door valpartijen. Onder anderen Peter Sagan en Andy Schleck gingen onderuit. Beide renners kwamen ongehavend uit de strijd.

ZIE OOK

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2784968/voeckler-soleert-zege-in-brabantse-pijl.html