Ingezonden

LONDEN – De olympische wielerbaan in Londen is snel.

De Britsen Victoria Pendleton en Jess Varnish verbeterden vrijdagavond het wereldrecord van Australië op de teamsprint met een tijd van 32,754 seconden.

Dat gebeurde in de finale van de wereldbekerwedstrijd in een rechtstreeks duel met de houdsters Kaarle McCulloch en Anna Meares. Deze noteerden eerder op de dag 32,828.

Ploegachtervolging

De Britse vrouwen excelleerden ook in de ploegachtervolging. Laura Trott, Danielle King en Joanna Rowsell pakten goud door een zege op Canada in 3.18,148, eveneens een wereldrecord.

Dat was door Australië vlak daarvoor op 3.19,164 gebracht in de strijd om brons tegen Nederland. Het Oranje-team, bestaande uit Kirsten Wild, Vera Koedooder en Ellen van Dijk, finishte na 3.21,992. Het trio is al zeker van deelname aan de Olympische Spelen.

Amy Pieters

Amy Pieters eindigde op het onderdeel scratch als tiende. De Australische Melissa Hoskins zegevierde. De Tsjechische Jarmila Machacova en de Oekraïense Lesja Kalitovska flankeerden haar op het erepodium.

De mannen werkten in het Londense velodrome onder meer de tijdrit over één kilometer af. Matthijs Buchli drukte zijn voorwiel na 1 minuut en 3,281 seconden over de streep, de zevende tijd. Hij haalde een gemiddelde snelheid van 56,889 kilometer per uur.

De Duitse winnaar Stefan Nimke was nog aanzienlijk rapper: 1.01,211 (58,812). De Fransman Mickael d’Almeida en de Nieuw-Zeelander Simon van Velthooven haalden ook meer dan 58 km/uur.

Puntenkoers

Op de puntenkoers speelde Michael Vingerling geen rol van betekenis. Hij werd zestiende. De Spanjaard Albert Torres was de beste.

Wim Stroetinga kon zich in de eerste onderdelen van het omnium niet onderscheiden. Na drie onderdelen staat de Fries slechts negentiende waarmee de kans op deelname aan de Olympische Spelen vrijwel verkeken is. Na dit toernooi zijn alleen in Melbourne bij de WK nog kwalificatiepunten te verdienen.

ZIE OOK

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2743894/wereldrecord-teamsprint-britse-baanwielrensters.html