Ingezonden

AMSTERDAM – Lieuwe Westra heeft donderdag de vijfde etappe in Parijs-Nice gewonnen. De renner van Vacansoleil kwam solo aan in Mende.

Op zes seconden finishte Alejandro Valverde als tweede, voor leider Bradley Wiggins en Levi Leipheimer.

In het klassement steeg Westra naar de tweede plaats, op slechts zes seconden van Wiggins. Leipheimer staat derde op tien seconden en op achttien seconden neemt Valverde de plaats in.

Het is voor de 29-jarige Nederlander een van de mooiste zeges uit zijn loopbaan. De laatste die in Parijs-Nice won in Mende was Alberto Contador in 2010.

Ontsnapping

Vacansoleil reed de hele dag in het offensief. De Belg Frederik Veuchelen ontsnapte na twee kilometer uit het peloton. Hij kreeg David Le Lay (Saur-Sojasun), Simon Clarke (GreenEdge) en Yuyika Arashiro (Europcar) met zich mee.

Op het bergachtige parcours nam de voorsprong van de leiders langzaam maar zeker af, vooral door het werk van BMC, Sky en Movistar. Toen de kloof nog zo’n drie minuten bedroeg, ging Laurens ten Dam in de tegenaanval met de Belg Kevin Seeldraeyers.

De Nederlander wist op tien kilometer van de meet de aansluiting met de vroege vluchters te vinden, maar uitzicht op de ritzege kreeg hij nooit: het peloton, inmiddels een groep van een man of dertig, slokte alle avonturiers aan de voet van de slotklim op.

Aanval Westra

Wiggins zette zijn knecht Rigoberto Uran op kop. Nadat er veel renners waren gelost, plaatste de geletruidrager een aanval.

Op een kleine kilometer sprong Westra weg. Niemand van de favorieten had een antwoord paraat. In de laatste honderden meters kon de Nederlander het zelfs redelijk rustig aan doen.

Parijs-Nice duurt tot en met zondag, wanneer er een klimtijdrit op het progamma staat.

ZIE OOK


‘Hebben met z’n allen gefaald’

Succes Meersman in Parijs-Nice, Westra derde

Buikgriep teistert Parijs-Nice

Nog geen zorgen bij Raboploeg

Dagzege Valverde in Parijs-Nice

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2758902/westra-zegeviert-in-parijs-nice.html