Ingezonden

HOOFDDORP – Bradley Wiggins heeft zaterdag de leiderstrui in het Criterium du Dauphiné met succes verdedigd in de koninginnenrit tussen Saint-Alban-Leysse en het skioord Morzine.

De Brit kwam in de zesde etappe in een groepje met Nederlander Pieter Weening – die knap vijfde werd – op 22 seconden achter ritwinnaar Nario Quintana over de finish.

Cadel Evans van BMC werd op zestien seconden achter de Colombiaan tweede. Wiggins heeft nu een voorsprong van 1.20 op nummer twee Michael Rogers. Evans staat derde op 1.36.

Een groep van bijna twintig renners reed een groot deel van de etappe voorop, maar echt kans van slagen hadden ze geen moment.

Toen aan de laatste van vijf beklimmingen werd begonnen, de Col de Joux Plane van de buitencategorie, had het peloton de koplopers al binnen handbereik.

Brice Feillu was op dat moment al gedemarreerd uit de kopgroep en hield op de Joux Plane nog lang stand. De Fransman werd vlak voor de top ingelopen.

Weggesprongen

De jonge Colombiaan Quintana, die halverwege de klim was weggesprongen uit het uitgedunde peloton, kwam als eerste boven. 

In de twaalf kilometer lange afdaling naar Morzine hield Quintana vervolgens stand.

De aanval van Evans kwam te laat om de zege van de Colombiaan nog in gevaar te brengen. Zondag wordt de Dauphiné afgesloten met een rit van 125 kilometer van Morzine naar Châtel.

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2830976/wiggins-blijft-leider-weening-vijfde.html