Ingezonden

LA CHAUX-DE-FONDS – Bradley Wiggins heeft woensdag de eerste etappe van de Ronde van Romandië op zijn naam gebracht.

De Britse renner van Team Sky bleef na een rit over 184,5 kilometer van Morges naar La Chaux-de-Fonds de Nederlander Lieuwe Westra (Vacansoleil) voor in de eindsprint.

De Italiaan Paolo Tiralongo finishte als derde.

Door de zege nam Wiggins de leiderstrui over van zijn land- en ploeggenoot Geraint Thomas, de winnaar van de korte proloog in de straten van Lausanne.

Thomas moest dertig kilometer voor de streep lossen tijdens de beklimming van de Haut de la Côte. Die was ook te veel voor rasspurter Mark Cavendish. Beiden konden niet meer aansluiten bij het eerste peloton.

In de finale opende Wiggins, die kansen worden toegedicht in de Tour de France, de aanval. Dat leek rijkelijk vroeg maar de klassementsrenner beschikte over zo veel macht dat hij toch iedereen voorbleef. ”Het leermoment van vandaag is dat ik de volgende keer zelf aan moet gaan en kijken of ik het vol weet te houden”, reageerde Westra.

Zijn tweede plek wekte aanvankelijk verbazing, omdat eerder in de koers was gemeld dat de Fries tijdens de ravitaillering was afgestapt. Later bleek de Oezbeek Sergej Lagoetin de uitvaller van Vacansoleil te zijn. De Rus Denis Mentsjov gaf er onderweg eveneens de brui aan.

Mollema

Wiggins bedankte na afloop zijn teammaats die hem terugbrachten nadat hij met nog 25 kilometer te gaan een lekke band had gekregen. Dezelfde pech voorkwam dat de Spanjaard Luis Leon Sanchez zich in de slotfase namens de Raboploeg in de strijd om de dagprijs kon mengen.

In de algemene rangschikking heeft Wiggins zeven seconden voorsprong op de Australiër Michael Rogers en negen op Bauke Mollema en Stef Clement. Beide Raborenners handhaafden zich probleemloos in de grote groep, in gezelschap van onder anderen Pieter Weening, Rob Ruijgh, Tom Jelte Slagter, Johnny Hoogerland, Wilco Kelderman en Laurens ten Dam.

ZIE OOK

Bron: http://www.nusport.nl/wielrennen/2796160/wiggins-blijft-westra-net.html