Ingezonden

Hij trok aan zijn stuur, grimaste flink en hij stampte en stoempte, zijn lichaam leek wel van bamboe, een zeer soepele tak. Taka-tak-taka-tak deden die lange beentjes.

Door Nando Boers

Hij reed als eerste over de streep op Mount Baldy en veroverde daarmee de leiding in het algemeen klassement in de Ronde van Californië en stond die in de slotetappe niet meer af.

Impressionant”, liet een oud-wielrenner me zondagmiddag per sms weten. Een andere topsporter zei zondagavond door de telefoon dat ze bij Rabobank jandorie nu net deden alsof ze de Tour de France hadden gewonnen.

Dat hij het overdreven vond hoefde hij niet eens te zeggen, dat kon ik aan zijn stem horen.

Robert Gesink, hij is ons nationale discussiepunt. Is hij wereldtop of niet? Keert hij terug op niveau of wordt het nooit meer wat? Mentaal sterk of toch te labiel?

Na de Tour de France van vorig jaar is er iets veranderd bij hem, iets meer onverschrokken zo lijkt het. Gesink, die in Californië vertelde zich lang ‘dood’ te hebben gevoeld na het overlijden van zijn vader in oktober 2010, viel in juli hard in de eerste week van de Tour. Hij was met zijn gehavende lichaam al snel kansloos voor een mooie klassering, maar gaf niet op.

Hij kwam op ruim een uur van winnaar Cadel Evans als 33ste in Parijs aan. In september viel hij nog een keer – in de Achterhoek tijdens een training – en brak zijn been. Operatie, pin d’r in, rolstoel, leren lopen, beginnen met fietsen en terugkeren op niveau. Hij won op Mount Baldy met pin.

Grootste zege

Impressionant? Zeker. De Ronde van Californië is zijn grootste zege in een rittenkoers. Vorig jaar Oman, nu dit. Als je het mij vraagt de belangrijkste koers na de Tour, Giro en Vuelta. Min of meer het niveau Ronde van Zwitserland, Criterium Dauphiné en Parijs-Nice.

De vraag luidt vervolgens: wie versloeg Gesink aan de Amerikaanse westkust? Op weg naar de etappezege in Mount Baldy liet hij John Atapuma (Colombia-Coldeportes) achter zich. In het klassement passeerde hij David Zabriskie (Garmin) en Tejay van Garderen (BMC).

De andere geklopte renners van naam waren onder anderen de veertigjarige Christian Horner (RadioShack), Tom Danielson (Garmin) en Levi Leipheimer (OmegaPharma-QuickStep), wat mij betreft subtoppers.

In Californië reed Evans niet, en we zagen ook geen Schleckjes, Sanchez, Wiggins en Mollema. Van de top tien van de laatste Tour de France stond alleen Tom Danielson hoog: negende in de Tour, derde in Californië.

Geen zomer

De volgende vraag is dus: wat zegt deze zege over Gesink? Dat het goed met hem gaat, dat hij zich op zijn gemak voelt in Amerika en dat hij op de goede weg is als je nadenkt over de Tour de France. Dat lijkt me duidelijk.

Valt er iets zinnigs te zeggen over zijn kansen in juli? Hij zei dat hij terug was maar dat hij weinig kan zeggen over de Tour. Het antwoord moet volgens mij daarom zijn: dit was die ene zwaluw. Het is nog geen zomer.

Bron: http://www.nusport.nl/boers/2815146/zwaluw-gesink.html